Objavljen dokument
84

Izbor Bošnjaka za Dom naroda FBiH iz Posavine ipak ide u žrijeb, zastupnik PDA odustao od SDA

A. K.
Priča vezano za izbor Bošnjaka za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz Posavskog kantona doživljava svoj zaplet. Iako je ranije dogovoreno da kandidatskoj listi SDA podršku pruži i zastupnik PDA, situacija se promijenila.

Konstituirajuća sjednica Skupštine Posavskog kantona jučer je održana, a nakon uručivanja mandata i izbora rukovodstva, uslijedila je tačka kojom su trebali biti predloženi zastupnici za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, na kojoj je i prekinuto zasjedanje.

Sjednica je prekinuta s obzirom na to da kandidatske liste nisu dostavljene, a rok za to je bio danas do 12 sati. Najspecifičnija situacija je u Klubu Bošnjaka, jer se na jednoj strani nalaze zastupnici SDA sa tri glasa, dok isto toliko na drugoj imaju član SDP-a, PDA i nezavisni zastupnik. Zbog toga je izvjesno bilo da se ide u žrijeb.

Iako je prvobitno dogovoreno da će kandidatsku listu SDA podržati zastupnik PDA Mujo Puzić, što nam je potvrđeno iz SDA, zaplet je nastao jutros. Naime, prema dokumentu koji je u javnost plasirao predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, Puzić ipak zvanično ostaje uz Osmorku, što je potvrdio svojim potpisom na kandidatskoj listi.

Kandidatska lista koju je objavio Konaković
Kandidatska lista koju je objavio Konaković

Lista je naslovljena na nezavisnog kandidata, a pored Puzićevog potpisa, na njoj se nalaze još i nezavisni zastupnik Emir Beširević i Damir Hamidović iz SDP-a.

Shodno dosadašnjoj bh. političkoj praksi i promjenama odluka u posljednji čas, situaciju iz Posavskog kantona zasigurno će biti zanimljivo pratiti, a najrealnija slika nastupit će u trenutku glasanja za izbore kandidata, što će se dogoditi u narednim danima, na nastavku konstituirajuće sjednice Kantonalne skupštine.