Bosanskopodrinjski kanton
0

Izabrani delegati u Dom naroda parlamenta FBiH

FENA
Goražde
Goražde
U Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde završen je proces formiranja zakonodavne vlasti nakon što su poslanici Skupštine BPK-a u četvrtak na sjednici tajnim glasanjem izabrali tri delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Ishod glasanja, posebno kada je u pitanju delegat iz reda bošnjačkog naroda, rezultirao je poštivanjem međusobnog dogovora SDA i SDP-a. Od 19 poslanika 11 ih je glasalo za listu SDA koju je predvodio Mustafa Kurtović. Tri glasa dobila je lista Saveza za bolju budućnost - Fahrudin Radončić, četiri Stranka za BiH, dok je jedan listić bio je nevažeći.

Osim Mustafe Kurtovića, interese stanovnika BPK-a u Domu naroda federalnog parlamenta iz reda hrvatskog naroda zastupat će Vesna Nemec-Klisura, poslanica SDP-a u Skupštini BPK-a, te Daliborka Milović iz reda srpskog naroda, koja je mandat dobila na listi Narodne stranke Radom za boljitak.

Formiranje zakonodavne vlasti u BPK-u je okončano, dok će na izvršnu vlast stanovnici ovog dijela BiH sačekati još neko vrijeme, zavisno od brzine formiranja koalicija na višim nivoima vlasti. No sudeći po poštivanju međustranačkih dogovora na nivou ovog kantona, nova Vlada BPK-a mogla bi biti formirana i prije.