Goražde
0

SDP i SDA zajednički u rješavanje nagomilanih problema u BPK

FENA
Goražde
Goražde
Kantonalni odbor SDP-a Goražde i Kantonalni odbor SDA Goražde potpisali su sporazum o zajedničkom djelovanju na području BPK-a.

Sporazum o formiranju vlasti u ovom kantonu potpisali su predsjednica KO SDP-a Dževida Mujković i predsjednik KO SDA Salko Obhođaš.

Oni su istakli da je potpisivanje sporazuma uslijedilo nakon stranačkih dogovora na višim nivoima.

"Potpisivanjem ovog sporazuma, a na osnovu izražene volje birača na općim izborima, ove stranke pokazale su da su spremne krenuti u rješavanje nagomilanih socijalnih i ekonomskih problema u naredne četiri godine", istakla je predsjednica Kantonalnog odbora SDP-a Goražde Dževida Mujković.

"Sporazumom je utvrđena raspodjela funkcija u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti BPK-a i što je još bitnije, usaglašen je program razvoja ovog kantona do 2014. godine te će to biti osnovna zadaća izabranih zvaničnika", kazao je ovom prilikom predsjednik Kantonalnog odbora SDA Goražde Salko Obhođaš.

Među prioritetnim zadacima, SDP i SDA sporazumom su definirale osiguranje finansijske stabilnosti BPK-a kroz usvajanje Nacrta Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BIH koji je uz proceduri, s tim da se do početka njegove primjene, osiguraju grant sredstva iz budžeta Federacije.

Sporazumom je uz ostalo definirano i angažiranje svih nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti te stranačkih lidera u planiranju i finansiranju značajnih projekata koji imaju izuzetan značaj za budući razvoj BPK-a.

Kada je riječ o raspodjeli pozicija, u zakonodavnoj vlasti, kako je to i definirano sporazumom, već su izabrani predsjedavajući Skupštine iz reda SDA Nazif Uruči te delegat ove stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda bošnjačkog naroda Mustafa Kurtović. SDP-u je pripalo mjesto zamjenika predsjedavajućeg Skupštine i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH iz reda hrvatskog naroda a obje funkcije obavljat će Vesna Nemec - Klisura.

Kako je najavljeno prilikom potpisivanja sporazuma, u BPK-a uskoro bi trebala biti formirana i izvšna vlast. Mjesto premijera i četiri ministra, privrede, socijalne politike, zdravstva i raseljenih osoba i izbjeglica, zatim urbanizma te ministra za boračka pitanja dobio je SDP-e, dok su preostale četiri ministarske pozicije pripale SDA. Riječ je o ministarstvima za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, ministarstvu finansija, ministarstvu pravde te ministarstvu unutrašnjih poslova.

Predsjednica Kantonalnog odbora SDP-a, potvrdila je da će mandatar nove Vlade BPK-a biti dr. Emir Frašto.