Izabrana općinska vlast u Srebrenici

S
SRNA
17.1.2013. u 14:23
2
7
Izabrana općinska vlast u Srebrenici
2
Izabrana općinska vlast u Srebrenici
Radomir Pavlović iz SNSD-a izabran je za predsjednika Skupštine općine Srebrenica, a Biljana Rakić iz SDS-a za zamjenika načelnika općine.
Odbornici su danas u nastavku konstitutivne sjednice za potpredsjednika Skupštine općine (SO) izabrali Hamdiju Fejzića iz Saveza SDA/SBiH.

Konstitutivna sjednica je prekinuta 31. decembra, jer nisu bila usaglašena imena kandidata za zamjenika načelnika općine.

To pitanje je proteklih dana riješeno međustranačkim dogovorom srpskih stranaka i usaglašavanjem sa načelnikom općine Ćamilom Durakovićem koji je na tu dužnost predložio Rakićevu, a odbornici su taj prijedlog jednoglasno podržali.

Na današnjoj sjednici razriješeni su dužnosti sekretar Skupštine općine i načelnici odjeljenja, a do izbora novih kandidata konkursom, imenovani su vršioci dužnosti.

Dosadašnji sekretar SO Svjetlana Marković ponovo je imenovana na tu dužnost, za načelnika za finansije imenovana je Vesna Kočević iz SNSD-a, za načelnika za privredu Dane Katanić iz SDS-a, za načelnika opšte uprave imenovan je Sadmir Nukić iz SBB-a, za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Hanisa Jahić i za društvene djelatnosti i javne servise Bego Bektić, kandidati Saveza SDA/SBiH.

Izabrana je i Komisija za Statut i propise, a na narednoj sjednici biće izabrana ostala skupštinska radna tijela.

Nakon konstitutivne, održana je i prva redovna sjednica novog saziva Skupštine općine na kojoj je donesena odluka o privremenom finansiranju općine do donošenja novog budžeta za što je krajnji rok 31. mart.

Tom odlukom je predviđeno da općina može u prva tri mjeseca raspolagati sa 1.288.440 KM, koliki su bili njeni troškovi u prva tri mjeseca prošle godine.

Načelnik Duraković pohvalio je današnji rad Skupštine i rekao da platforma o zajedničkom djelovanju koju su potpisale sve stranke koje imaju odbornike u Skupštini ove općine, podrazumijeva međustranačko dogovaranje, usaglašavanje i kompromise koji treba da olakšaju rad odbornicima i da omoguće efikasniji rad Skupštine općine.

Duraković je Srni rekao da je na osnovu platforme ispoštovana procedura za izbor zamjenika načelnika.

"Od SDS-a, kome po međustranačkom dogovoru koalicionih partnera pripada ta pozicija, dobio sam imena četiri kandidata i predložio sam Biljanu Rakić, mladog ekonomistu koja je jednoglasno izabrana i to mi pričinjava zadovoljstvo i uliva optimizama da predstoji dobra saradnja sa Skupštinom i uspješan rad općinske vlasti", dodao je Duraković.

Novi-stari predsjednik Skupštine općine Radomir Pavlović, koji je i predsjednik SNSD-a u Srebrenici, rekao je da je ova partija dala podršku izboru Rakićeve radi poštovanja platforme i jedinstvenog nastupa srpskog bloka u Skupštini općine Srebrenica, iako joj nedostaje iskustva da bi obavljala tu odgovornu dužnost.

"Veoma je važno da smo u zakonskom roku od 30 dana od dana objavljivanja izbornih rezultata konstituisali Skupštinu i izabrali općinsku vlast", ocijenio je Pavlović.

On je istakao da je to važno kako bi se mogli okrenuti obavezama i izradi programa rada Skupštine općine i načelnika, kao i pripremi i usvajanju općinskog budžeta, te posvetiti pažnju životu i potrebama građana ove općine.

Pavlović je uvjeren da će nova općinska vlast uspješno raditi u naredne četiri godine i da predstoji aktiviranje na stvaranju ambijenta za nova ulaganja, otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje.

On je istakao da je općinskim budžetom potrebno plnirati veća sredstva za podsticaj poljoprivredi radi samozapošljavanja izvjesnog broja nezaposlenih i lakšeg prevazilaženja ekonomske krize koja pogađa stanovnike ove općine od kojih je većina u kategoriji siromašnih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: