Dok se čeka obnova
70

Iz zeničke bolnice kažu da su liste čekanja tri puta kraće uz milionska ulaganja u opremu

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Liste čekanja u zdravstvenim ustanovama veliki su problem kako pacijentima, tako i ljekarima. Međutim, u Kantonalnoj bolnici Zenica se tri puta manje čeka na potrebna snimanja i preglede, ali tu nadležni ne planiraju stati.

Smanjenje listi čekanja za neka snimanja rezultat je poduzetih aktivnosti nove uprave, ali i nadležnog ministarstva koje je pravovremeno osigurali potreban novac za servisiranje uređaja u slučaju kvara pa su problemi u radu smanjeni na minimum, a ljekari sada snimaju u dvije smjene.

Ovo nam je potvrdio direktor Kantonalne bolnice Zenica Tarik Zulović koji je kazao da su uveli i drugu smjenu snimanja ultrazvuka srca na Kardiologiji kako bi se skratile liste čekanja, a slične poteze su poduzeli i na drugim odjelima kao što je radiologija, neurologija i druge.

"Prije smo zaista imali dosta problema s listama čekanja te je bilo neophodno poduzeti konkretne korake. Pravovremeno servisiranje uređaja u slučaju kvara omogućilo nam je da radimo u dvije smjene. Očitavanje nalaza sada se radi i vikendom, a ljekari i nakon radnog vremena ostaju da bi uradili određeni dio posla i bili na raspolaganju pacijentima", kazao je Zulović.

dr. Tarik Zulović (Foto: E. M./Klix.ba)
dr. Tarik Zulović (Foto: E. M./Klix.ba)

Dodao je da su neke liste čekanja smanjene za tri puta. Neka snimanja su se čekala i po 18 mjeseci, a sada je to do šest mjeseci, što, kako tvrdi, još uvijek nije zadovoljavajuće, zbog čega ne planiraju još stati na koracima smanjenja listi čekanja.

"Morate razumjeti da je Kantonalna bolnica Zenica mjesto gdje dolaze svi pacijenti iz Zeničko-dobojskog kantona i da imamo zaista mnogo zahtjeva i da je nekada teško svemu pravovremeno odgovoriti, posebno kada se desi kvar na uređaju jer radi kontinuirano bez pauze. Sada, ako se desi kvar na uređajima, hitno postupamo i rješavamo problem, a dok se ne riješi, aktiviramo zamjenske aparate dok se naši ne vrate sa servisa", dodaje Zulović.

Ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Aida Salčinović je u razgovoru za Klix.ba kazala da su ministarstvo i Vlada kantona opredijeljeni kontinuiranim ulaganjima i poboljšanjima usluga u Kantonalnoj bolnici Zenica, pa i dok se čeka realizacija velikog projekta obnove.

"Mi smo za 2024. godinu opredijelili 2,2 miliona KM kapitalnih ulaganja u Kantonalnu bolnicu Zenica koja će biti opredijeljena za nabavku CT aparata, Litotriptora i Endoskopske opreme, a oko 270.000 KM smo osigurali za građevinske radove odjela Pedijatrije i Psihijatrije. Što se tiče Kantonalne bolnice Zenica tu smo i za tekuće troškove osigurali 1,5 miliona KM za nabavku opreme te tri miliona KM za specijalizacije", kazala je Salčinović.

dr. Aida Salčinović (Foto: E. M./Klix.ba)
dr. Aida Salčinović (Foto: E. M./Klix.ba)

Ministarstvo zdravstva ZDK u sklopu raspodjele sredstava za 2024. godinu dva miliona KM je osiguralo za novu zgradu Službe Hitne pomoći Grada Zenice (prošle godine uplaćeno 1,5 milion KM), 200.000 KM za ambulantu u Željeznom Polju, 135.000 KM za sanitetsko vozilo za Dom zdravlja u Brezi te 250.000 KM za nabavku mamografskog uređaja u Visokom, dok tekući troškovi prelaze 6,4 miliona KM.

Podsjetimo, Kantonalna bolnica Zenica još uvijek čeka dogovor Grada Zenice i Zeničko-dobojskog kantona za projekt rekonstrukcije i dogradnje vrijednosti 10,5 miliona eura.