"Lažni oglas"
4

Iz ViK-a kritikovali premijera Fortu, Kafedžića i Službu za zapošljavanje

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Iz sarajevskog preduzeća Vodovod i kanalizacija ponovo su se oglasili nakon afere "lažni oglas" upućujući kritike čak premijeru Edinu Forti, šefu Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo Erduanu Kafedžiću te Službi za zapošljavanje KS.

Kako smo objavili, KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo raspisalo je javni konkurs za prijem "novinara saradnika" na neodređeno vrijeme. Konkurs, međutim, traje samo dva dana, a "novinar saradnik" isključivo mora imati završen ekonomski fakultet, smjer marketing.

Nakon našeg teksta došlo je do niza reakcija, između ostalog, Forte i Kafedžića.

"Tom preduzeću je prijeko potrebno osvježenje u upravljačkim strukturama", kazao je Forto u kratkoj telefonskoj izjavi za naš portal.

Direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Muhamed Bekto kazao nam je da provjerava s kojeg maila su dobili zahtjev za objavljivanje oglasa KJKP Vodovod i kanalizacija.

Iz KJKP Vodovod i kanalizacija na ovo reaguju te navode da ovo preduzeće nikada Službi za zapošljavanje nije dostavilo tekst ovog javnog oglasa i odmah su uočili da se radi o javnom oglasu koji je lažan, s lažnim logom preduzeća i čiji sadržaj je netačan.

"O svemu smo odmah obavijestili MUP Kantona Sarajevo i zatražili da se utvrde sve relevantne činjenice i poduzmu sve potrebne aktivnosti na otkrivanju osobe koja je objavila lažni javni oglas na web stranici Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Isto tako ishitreno su se oglasili premijer Edin Forto i šef Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić. S obzirom na to da za svako provođenje javnog oglasa Ured za borbu protiv korupcije imenuje supervizora, vrlo je upitno zašto te informacije nisu prvo provjerili u uredu koji raspolaže svim informacijama o raspisanim konkursima", naveli su iz ViK-a.

Dodaju da je ovo još jedan od niza pokušaja umanjivanja poslovnih rezultata tog javnog preduzeća.