Nakon hapšenja
18

Iz Udruženja "ReStart Srpska" negirali da je uhapšeni za podsticanje na terorizam njihov član

FENA
Predsjednik Udruženja "ReStart Srpska" Stefan Blagić demantovao je danas tvrdnje da je policija jučer uhapsila njihovog člana zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti.

"Radi se o osobi koja ima identično ime i prezime s jednim našim članom iz Nevesinja, ali osim toga nemaju ništa zajedničko. Naš član, A.S., je profesor i živi u Nevesinju", istakao je on.

Na konferenciji za novinare je ustvrdio i da se na ovo udruženje "vrši pritisak, prvenstveno od MUP RS-a".

Blagić, Draško Stanivuković i Željko Vulić su odbacili tvrdnje RTRS-a, koji je jučer objavio i njihova imena u dokumentu koji, kako su naveli, "jasno pokazuje" da se na Trgu Krajine, gdje se okupljaju osobe koje traže pravdu u slučaju stradanja Davida Dragičevića, "nalaze i pojedinci dobro poznati policiji i tužilaštvu".

Ukazali su da se zbog ovakvih natpisa boje za svoju sigurnost te će tražiti pravnu zaštitu, ali neće odustati od svojih stavova.

"Bez ijednog dokaza smo optuženi da smo kriminalci, a u slučaju 'ReStarta' samo zašto što organizujemo proteste", kazao je Blagić.

Na tom spisku, na koji se pozvao javni servis RS-a su, kaže, objavljeni i njihovi jedinstveni matični brojevi i drugi lični podaci, a u "društvu" su osoba koje se sumnjiče da krađe, teške krađe, razbojništava, trgovinu drogama, nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materij...

"Ovo je povreda ugleda i narušena privatnost", rekao je Stanivuković koji kaže da mu svakodnevno stižu prekršajne prijave i da već ima kazne u vrijednosti od 15.000 KM.

Željko Vulić tvrdi da je ima medicinsku dokumentaciju i video snimke koji dokazuju da je u novembru prošle godine preživio pokušaj ubistva, "ali da policija nije ništa preduzela da se ovaj slučaj procesuira".