BiH
16

Iz saobraćaja isključeni Centrotransovi autobusi prema Hrasnici i Sokolovićima

FENA
Vozilo Centrotransa (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vozilo Centrotransa (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo danas je privremeno isključila iz saobraćaja autobuse Centrotrans Eurolinesa koji su obavljali prevoz na gradskim linijama Ilidža - Hrasnica i Ilidža - Sokolovići.

"Te linije Centrotrans je uveo nakon brojnih peticija građana nastanjenih u MZ Sokolovići, i Hrasnica I i II, Općine Ilidža i zaključka Općinskog vijeća Ilidža, zbog kontinuirano neurednog održavanja prevoza od KJKP Gras. U tim zahtjevima se tražilo uvođenje Centrotransa na obavljanju javnog gradskog prevoza", saopćeno je iz Centrotrans Eurolinesa.

Javni linijski prijevoz putnika na području Kantona Sarajevo, kako se dodaje u saopćenju, već dvadeset godina održava se suprotno svim zakonskim propisima, "a dominantna uloga u kršenju Zakona pripada KJKP Grasu d.o.o. Sarajevo i Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo, što sve to vrlo dobro pokriva Kantonalna uprava za inspekcijske poslove".

"Sve dok je KJKP Gras bio jedini prijevoznik putnika na području Kantona i u tom periodu nezakonitog monopola držao građane grada Sarajeva kao taoce, samovoljno ukidajući ili smanjujući broj polazaka i povrataka na pojedinim linijama do potpune obustave saobraćaja, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je sve mirno posmatrala i nije poduzimala ništa na kontroli primjene Zakona, što je prema svojoj funkciji bila dužna", navodi se u saopćenju.

Centrotrans Eurolines navodi da je bezbroj puta tražio od Kantonalne Uprave za inspekcijske poslove i od aktuelnog direktora da se zaustavi nezakonit rad Grasa, a posebno na linijama koje paralelno vozi sa Centrotransom bez registrovanog reda vožnje, čime se stvara haos u javnom prevozu na području KS i čini Centrotransu direktna materijalna šteta.

"Međutim na sve te legitimne zahtjeve, bazirane na Zakonu, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove nije ništa poduzela. Suprotno tome, na zahtjev KJKP Grasa da se izvrši inspekcijska kontrola Centrotransa direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove je selektivno dao precizne instrukcije kantonalnom inspektoru saobraćaja da poduzme kaznene mjere protiv samo jednog prevoznika - Centrotransa. Na taj način direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove je povrijedio pravo ravnopravnosti privrednih subjekata u pružanju usluga na slobodnom tržištu što je kažnjivo prema odredbama Krivičnog zakona FBiH", kaže se u saopćenju.

Centrotrans Eurolines naglašava da se u kontinuitetu zalaže za zakonitost u oblasti javnog prevoza putnika u KS.

"Zakonitim putem kroz višegodišnju borbu, koristeći pravne mehanizme uspjeli smo da dokažemo nezakonit rad Ministarstva saobraćaja i KJKP Gras Sarajevo, što je potvrđeno kroz brojne sudske presude i rješenja Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine. Bez obzira na harangu koju određeni politički lobiji putem Kantonalne uprave za inspekcijske poslove vrše prema Centrotransu, mi ostajemo dosljedni da ćemo istrajati u pružanju kvalitetnih usluga javnog prevoza prema potrebama građana", poručuju iz Centrotrans Eurolinesa.