BiH
8

Iz Parlamenta FBiH oštre kritike zbog stopiranja 45 miliona eura BiH

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Stopiranje 45 miliona eura Bosni i Hercegovini iz IPA fondova je po mišljenju predsjedavajućeg Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Fehima Škaljića samo početak uskraćivanja mogućnosti naše zemlje na njenom putu ka evropskim integracijama.

"To je eklatantan primjer neodgovornosti političkih oligarhija koje bi trebalo da budu odgovorne za te procese", izjavio je danas predsjedavajući Škaljić (Savez za bolju budućnost BiH) novinarima u Sarajevu.

Ismet Osmanović, predsjedavajući Kluba poslanika Stranke demokratske akcije u ovom domu, Agenciji Fena je rekao da je Bosna i Hercegovina, nažalost, počela konkretno ispaštati u vidu obustava ekonomske pomoći. Rekao je i da sve ima veze i s "neodgovornošću političkih lidera koji nisu bili u stanju pronaći rješenje za primjenu presude 'Sejdić i Finci'".

Usput je kazao da je ova situacija (Sejdić i Finci) dobrim dijelom nastala zbog pogrešno odabranih modaliteta.

"Izravan izbor člana Predsjedništva u FBiH nije moguće regulisati osim da se uvede etnički princip glasanja, što je neprihvatljivo. Treba potpuno promijeniti pristup - vratiti se indirektnom izboru u Parlamentarnoj skupštini BiH ili direktnom izboru a da cijela teritorija BiH bude jedna izborna jedinica", rekao je Osmanović.

Predsjedavajući poslaničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice BiH Marinko Čavara u izjavi za Fenu kaže, pak, da su za stopiranje 45 miliona eura krivi prvenstveno oni koji demagoški pričaju o sprečavanju podjele BiH a ustvari, kako je dalje rekao, zaustavljaju BiH ka evropskim integracijama odbijajući rješenja pitanja koordinacije te već usaglašenih načela demokratskih rješenja.

Slavica Josipović, predsjedavajuća Kluba poslanika Hrvatske demokratske zajednice 1990 u Predstavničkom domu, žali, kako je navela u izjavi Feni, što Bosna i Hercegovina gubi 45 miliona eura u situaciji kad joj je itekako potreban svaki novac.

Alma Čardžić iz poslaničkog kluba Narodne stranke "Radom za boljitak", prokomentirala je za Fenu kratko: "Ne iznenađuje me ništa s obzirom na to koliko smo neozbiljni i sve radimo na štetu vlastite države i naroda".

Muhidin Alić iz Kluba poslanika Stranke za Bosnu i Hercegovinu smatra da vijest o zaustavljanju tog evropskog novca govori o nesposobnosti i nekompetentnosti sadašnje vlasti BiH te o njenoj totalnoj nebrizi za građane i državu.

"Nije sposobna potrošiti odobreni grant novac, a kamoli stvoriti ambijent da bh. privreda zapošljava ljude i da se pokrene privredni ciklus. To traje od 2010. godine i, nažalost, zbog ignorantskog odnosa vlasti prema građanima, i u 2014. sve više ćemo plaćati penale na odobreni novac a neće se ništa promijeniti, jer su to pokazali u dosadašnjoj vladavini", kazao je Alić u izjavi za Fenu.