BiH
46

Pavlović: Narod u BiH mora da kazni svoje neodgovorne političare

FENA
Odluka Evropske unije da Bosni i Hercegovini uskrati planirana sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) od 45 miliona eura još jedno je kažnjavanje naroda ove zemlje da bi shvatio da on mora da kažnjava svoje neodgovorne političare, ocijenio je danas za Fenu ekonomski analitičar iz Banje Luke Zoran Pavlović.

Uskraćivanje sredstva iz IPA-a fondova je, kaže, dodatno nazadovanje cijelog sistema i BiH, a posljedice će najviše na svojoj koži osjetiti građani ove zemlje.

"Kada je EU počela da nas ozbiljno kažnjava, mislim da je vrijeme da se neko zapita ko je te kazne i skrivio, odnosno stvorio uslove da budemo kažnjeni", ističe ovaj ekonomski analitičar.

Smatra da je, u ovom momentu, to ekipa političara iz Federacije BiH koji nisu u stanju da nađu modus za presudu „Sejdić-Finci“.

"Bilo bi vrlo jednostavno da se sjete kako su potpisali ugovor, kojim je prestao rat u Federaciji BiH i formiran taj entitet, gdje su definirali da su četiri kantona, odnosno županije s hrvatskim većinskim stanovništvom, a šest s bošnjačkim. Kada bi htjeli da nađu jedno pošteno i objektivno rješenje onda bi se morali vratiti tom ugovoru i definirati da će ta četiri kantona dati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, a ostalih šest drugog člana iz većinskog naroda", rekao je Pavlović.

Međutim, nevjerovatnim smatra da je u BiH prisutna totalna neodgovornost, pa i visokog predstavnika Valetina Inzka, koji bi, kaže, po svojoj zadaći zbog koje je u BiH, morao biti taj koji bi trebao da „zadrži“ političke predstavnike u svom uredu sve dok se ne dogovore.

"Očigledno je neodgovornost političkih predstavnika otišla do te mjere, na bazi nekih ličnih animoziteta, da više ništa nije bitno, pa ni sama BiH i njeni narodi", kazao je Pavlović.

Sa žaljenjem ističe da i ova kazna, uskraćivanja sredstava iz IPA fondova, neće „dodirnuti“ bh.političare niti se odraziti na njihove svakodnevne aktivnosti i život.

"I to je najveći užas. Jer u želji da se narod opameti on se kažnjava. I to je koncept razvijene demokratije. Narod se mora osvijesti, da shvati da je za nešto kažnjen pa da na sljedećim izborima izabere svoje predstavnike. Taj put demokratije u BiH očigledno ne djeluje već 20 godina", rekao je Pavlović.

BiH se, ocjenjuje, mora pomoći u razvoju i zaštiti demokratije, jer je demokratsko pravilo da svako radi svoj posao najbolje što zna, za plaću koju prima.

"Suština cijele priče jest da kod nas taj pojam demokratije ne postoji i da niko ne pokušava da educira ljude da bi shvatili na koji način stvari funkcioniraju", rekao je Pavlović i naveo da su odnosi u BiH poremećeni i da se koriste nacionalne pozicije da bi se ostalo na vlasti.

Kada se posmatra ta situacija, naglašava, BiH je tamni vilajet.

"I tako će biti još niz godina, ako se ovako nastavi", upozorava Zoran Pavlović, ekonomski analitičar iz Banje Luke.