BiH
63

Hadžiahmetović: Građani ostaju taoci odsustva odgovornosti političkih lidera

FENA
Azra Hadžiahmetović (Foto: Klix.ba)
Azra Hadžiahmetović (Foto: Klix.ba)
Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Azra Hadžiahmetović ocijenila je danas žalosnom činjenicu da u Briselu nije postignut dogovor i da će zbog toga BiH biti sankcionirana umanjenjem sredstava iz IPA fondova, te da građani BiH i dalje ostaju taoci takvih događanja i odsustva odgovornosti ključnih političkih lidera koji su ih doveli u takvu poziciju.

"Nažalost, svjedoci smo da se ionako skromna sredstva, koja BiH koristi u funkciji podrške ekonomskim i socijalnim reformama, reduciraju kako je to u četvrtak najavljeno", kazala je Hadžiahmetović u izjavi za Agenciju FENA, komentirajući upit u vezi sa sastankom političkih lidera BiH sa zvaničnicima Evropske unije u Briselu.

Pojašnjava da se radi o sredstvima koja Evropska komisija (EC) odobrava zemljama u predpristupanju kao podršku reformama koje zemlja treba da provede u kontekstu evropskog puta.

"Pritom treba naglasiti da sve reforme imaju svoju cijenu, te da zbog toga Evropska komisija odobrava sredstva u smislu podrške zemljama koje nemaju dovoljno domaćih izvora za tu svrhu", precizira Hadžiahmetović, dovodeći to u kontekst teške ekonomske situacije u BiH.

Nadalje, navodi da bi sredstva iz IPA fondova puno značila, kako za same reforme na evropskom putu, tako i za poboljšanje životnog standarda građana.

"Dakle, najvjerovatnije ćemo ostati bez takvih mogućnosti i to upravo zahvaljujući, ne strancima, nego onima koji su dužni u BiH da vode računa o njenim građanima", kazala je Hadžiahmetović, konstatirajući da će takav razvoj situacije BiH udaljiti od evropskih integracija i drugih zemalja iz okruženja koje idu ubrzano prema tim integracijama.

Podsjetimo, nakon što lideri iz BiH na sastanku u Briselu u četvrtak nisu usaglasiti model implementacije presude u predmetu "Sejdić-Finci" te pitanja koja blokiraju evropski put BiH, Evropska komisija pokrenula je proces da se suspendira oko 50 posto sredstava iz IPA fondova za BiH, a što iznosi gotovo 47 miliona eura.