Zakazana za sutra
1.3k

Iz Naše stranke traže zabranu održavanja tribine "Zločin ateizma" u Vogošći

D. Be.
Omladinsko udruženje Tempo Vogošća organizira tribinu koja nosi temu “Zločin ateizma”, a čiji je gost je predavač hafiz Dževad ef. Gološ.

Povodom najave ovog događaja u JU KSC Vogošća reagovali su iz Naše stranke, tačnije Timur Vilić, predsjednik Foruma mladih NS Kantona Sarajevo.

"Već iz naziva tribine je jasno da se radi o govoru mržnje i huškanju. Ateizam nije zločin već legitiman svjetonazor u svim sekularnim državama. Ovakve tribine ne smiju biti dozvoljene uopšte, a pogotovo ne u javnim ustanovama koje žive od poreza svih građanki i građana, uključujući i ateiste", naveo je Vilić.

On je zatražio zabranu održavanja tribine u JU KSC Vogošća.

"Također tražimo da Općina Vogošća prestane finasirati Omladinsko udruženje Tempo koje je organizator sporne tribine. Očigledno je da sredstva građanki i građana to udruženje upotrebljava kako bi njima huškalo na te iste građane ateističkog svjetonazora", dodao je.

U najavi ove tribine navodi se da je otvorena za sve posjetitelje u utorak, 20. decembra 2022. godine, a predavanje počinje u 19 sati.

"Lokacija održavanja je Javna ustanova Kulturno sportski centar Vogošća. Tribina je za muškarce i žene. Podijelite sa drugima i pozovite prijatelje, rodbinu i komšije", navedeno je.