BiH
211

Iz Mostara ispraćena tijela stradalih studenata Tene, Vjekoslava, Antonije i Domagoja

FENA
(Foto: Klix.ba)
Komemorativni skup za četvero tragično stradalih studenata mostarskog Sveučilišta održan je danas u prepunoj velikoj dvorani Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru.

Rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić, obraćajući se prisutnima, kazala je kako Sveučilište od svoga nastanka nije imalo tužniji skup kao današnji te kako nije doživjelo veću tragediju od subotnje.

"Porodicama izražavamo iskrenu sućut, i svi mi ovdje okupljeni upućujemo naše molitve Bogu da podari snage porodicama naših studenata, njihovim prijateljima te da podari snage ovom Sveučilištu. I ovaj put kao ljudi postavljamo sebi mnoga pitanja. Zašto? Kako je moguće? Zbog čega? Nemamo odgovor. Ali vjerujemo u jedan odgovor - Ne, ovo nije kraj! Sveučilište, mi ovdje okupljeni, sačuvat ćemo vječnu uspomenu na naše studente. Naše misli bit će okrenute Domagoju, Antoniji, Vjekoslavu i Teni", kazala je rektorica Ostojić.

Saučešće porodicama, rodbini, prijateljima i cijelom Sveučilištu uputila je i predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Janja Marušić, kazavši kako ne postoje riječi da se opiše bol, tuga i žalost koju svi osjećaju zbog tog tragičnog događaja.

"U ime svih studenata mostarskog Sveučilišta i svoje osobno ime izražavam najdublju sućut porodicama, rodbini i prijateljima naših dragih preminulih kolegica i kolega", kazala je Marušić dodavši kako je ovo tragedija koja je pogodila četiri porodice, dvije zemlje, Sveučilište te jednu cijelu naciju.

Saučešće porodicama, rodbini, prijateljima stradalih u svojim su obraćanjima uputili i dekani fakulteta na kojima su stradali studenti studirali. Sućut su uputili dekan Fakulteta prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti Mario Vasilj, dekan Fakulteta zdravstvenih studija Ivan Vasilj, v.d. dekanice Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Danijela Petrović i dekan Filozofskog fakulteta Zoran Tomić.

Nakon komemorativnog skupa ispred Gradske mrtvačnice u Mostaru upriličen je ispraćaj tijela stradalih studenata, a u 17 sati u crkvi svetoga Petra i Pavla u Mostaru bit će služena sveta misa.

Četvero hrvatskih državljana, dvije djevojke i dva mladića iz Vukovarsko-srijemske županije, utopilo se nakon što je subotu oko 10 sati vozilo Škoda Fabia vinkovačkih registarskih oznaka sletjelo u Neretvu u mjestu Bijela, sjeverno od Mostara.

Smrtno su stradali Vjekoslav Božanović (24) iz Donjeg Novog Sela, Antonija Šarić (22) iz Komletinaca, Tena Vračević (20) iz Trnave, nedaleko od Đakova, te Domagoj Rose (22) iz Đakova. dok se Stjepan Bošković (21) iz Đakova, uspio spasiti tako što je isplivao iz Neretve.

Nesreća se dogodila kada je vozilo prednjim dijelom udarilo u brdo, nakon čega je vozač izgubio nadzor nad upravljačem i sletio u Neretvu.

Stradali studenti su bili na putu za Hrvatsku kako bi s porodicama proveli nadolazeće blagdane.