BiH
0

Iz grobnice u Kozluku ekshumirano 55 posmrtnih ostataka, nađen i veći broj čahura

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Iz masovne grobnice pronađene na smetljištu u mjestu Kozluk, na području Zvornika, ekshumirano je 55 posmrtnih ostataka.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je riječ o 15 kompletnih i 40 nekompletnih tijela.

"Grobnica je uznemiravana i iz tog razloga neka od tijela pronašli smo u nekompletnom stanju, odnosno za neke od žrtava pronađene su samo lobanje ili samo gornji ili donji dio tijela. Za sve ekshumirane posmrtne ostatke uzet će se koštani uzorci za DNK analizu da bismo utvrdili identitet ekshumiranih žrtava, a nakon izvršene DNK analize znat ćemo i tačan broj ekshumiranih iz ove masovne grobnice", navodi Čengić.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, u ovoj masovnoj grobnici pronađeni su posmrtni ostaci civila bošnjačke nacionalnosti koji su ubijeni u julu 1995. godine tokom genocida u Srebrenici.

Čengić ističe da su ekshumiranim žrtvama ruke bile vezane na leđima i pronađeni su povezi na rukama, a danas je u ovoj masovnoj grobnici pronađen i veći broj čahura.

"Na istom ovom smetljištu 1999. godine istražitelji Haškog tibunala ekshumirali su 340 žrtava, također genocida u Srebrenici. Žrtve su uglavnom identificirane, a među njima je 30 maloljetnika. Dijelovi tijela za jedan boj žrtava pronađeni su u Kozluku i u sekundarnim, odnosno izmještenim grobnicama u Kamenici na području Zvornika", kazala je Čengić.

Ekshumacija, kojom po naredbi Suda BiH rukovodi Tužilaštvo BiH, bit će nastavljena.