BiH
0

Čengić: Na lokalitetu Jakarina Kosa ekshumirano više od 200 skeletnih ostataka žrtava

FENA
Lejla Čengić (Foto: Arhiv)
Lejla Čengić (Foto: Arhiv)
Na lokalitetu Jakarina Kosa, na području općine Oštra Luka, ekshumirano je više od 200 skeletnih ostataka žrtava iz proteklog rata.
  • Važno je napomenuti da ovo nije broj identiteta i o broju i pojedinačnim identitetima više informacija ćemo imati tek kada se izvrši DNK analiza i pronađeni koštani uzorci uporede s uzorcima krvi porodica - kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

Na ovom lokalitetu pronađena su i neeksplodirana ubojita sredstva. Ekshumacija je počela 6. jula i trajat će i u narednom periodu.

  • Nakon što su tijela ubijenih prijedorskih civila prenesena iz primarne masovne grobnice rudnika Tomašica u rudnik Jakarina Kosa na njih su bačena i eksplozivna sredstva što je uzrokavalo destrukciju tijela i obrušavanje veće količine zemlje, s ciljem uništavanja tijela i prikrivanja zločina - kazala je Čengić.

Neki posmrtni ostaci pronađeni su na dubini od pet metara. Riječ je o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ubijenim 1992. godine na području općine Prijedor.

Posmrtni ostaci su nakon ekshumacije prevezeni u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu gdje će biti izvršena sudskomedicinska i kriminalističko-tehnička obrada i uzeti koštani uzorci za DNK analizu.

Jedan broj žrtava, odnosno oko 50 žrtava pronađeni su na dva lokaliteta, u masovnoj grobnici Jakarina Kosa i masovnoj grobnici Tomašica, što ukazuje na to da je dio Tomašice izmješten na lokalitet Jakarina Kosa.

Ekshumacija na lokalitetu Jakarina Kosa rađena je 2001. godine kada su ekshumirana 373 posmrtna ostatka prijedorskih žrtava, od čega je 311 identificirano putem DNK metode.