Vanredna situacija
15

Iz Granične policije BiH pitaju: Da li je vrijeme da se zatvore pojedini granični prijelazi i aerodromi?

A. D.
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Tokom jučerašnjeg dana preko graničnih prijelaza je ušlo 8.726 osoba na teritorij naše države. Uporedbe radi, 6.marta, odnosno prije krize s koronavirusom u BiH je ušlo 106.362 osoba.

Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffman kazao je za Klix.ba da ove brojke govore kako je krajnje vrijeme da se zatvori dobar dio graničnih prijelaza radi efikasnije i racionalnije preraspodjele graničnih policajaca s jedne strane.

"S druge strane ograničio bi se dodatno ulazak ljudi, a samim time i rasteretili kapaciteti koji su predviđeni za samoizolaciju. Sve ovo u svrhu ozbiljnosti vanredne situacije vezane za koronavirus", kazao je Hoffman.

Hoffman je mišljenja da bi trebalo zatvoriti i aerodrome u našoj državi kao što je to uradila naprimjer Srbija.

"Tako smo jučer i imali situaciju kada je 68 državljana Srbije moralo letom iz Dohe sletjeti u Sarajevo pa smo ih morali pod policijskom pratnjom pratiti do graničnog prijelaza Karakaj gdje smo imali situaciju kakvu smo imali", rekao je on.

On nam je potvrdio informaciju da šatori koji su u proteklim danima postavljani na određeni broj graničnih prijelaza još uvijek nisu stavljeni u funkciju, te se postavlja pitanje šta se još čeka.