BiH
0

Iz budžetskih rezervi naknaditi štetu od elementranih nepogoda

SRNA
Poslanici Skupštine Brčko distrikta usvojili su danas odluku o izdvajanju sredstava iz budžetskih rezervi za naknadu štete privrednim subjektima od elementarnih nepogoda.

U toku jučerašnje sjednice greškom je konstatovano da ova odluka nije prošla jer nije dobila tri petine poslaničkih glasova, ali pošto je naknadno utvrđeno da za nju treba samo prosta većina, poslanici su je danas proglasili usvojenom.

Da bi ova odluka bila validna, Skupština je prethodno morala da izglasa Odluku o dopustivosti proceduralnih radnji.

Razmatranje izvještaja o profesionalnoj ocjeni rada Kancelarije za reviziju finansijskog poslovanja javne uprave i institucija Brčko distrikta, koje je bilo na dnevnom redu današnje sjednice, odgođeno je za narednu pošto se nisu pojavili predstavnici nezavisne konsultantske kuće koja je sačinila ovaj izvještaj.

Poslanik SDS-a Milan Purić insistirao je na njihovom prisustvu, objašnjavajući da se radi o visokostručnim kvalifikacijama rada a time i potrebi da poslanici mogu da traže određena pojašnjenja, prije usvajanja ove tačke.

Na današnjem nastavku sjednice brčanskog parlamenta pojedini poslanici stavili su primjedbu, što sjednici nisu prisustvovali članovi Vlade, pošto je od njih 14, bio prisutan samo jedan član.

Poslanici su danas usvojili Zakon o matičnim knjigama Brčko distrikta.