BiH
0

Dom naroda FBiH o zakonu za jednostavnije dobijanje dokumenata

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Karolina Pavlović prekinula je današnju sjednicu tog doma u Sarajevu nakon što je obavljena delegatska rasprava o više zakona te najavila da će termin nastavka, u kojem će biti obavljeno i glasanje, naknadno biti saopćen.

Razmotren je Prijedlog zakona o matičnim knjigama, kojim će, kako je najavljeno iz Vlade Federacije BiH, biti stvorene pretpostavke za bolju sigurnost i zaštitu ličnih podataka.

Građanima Federacije ovaj zakon će omogućiti jednostavnije, kvalitetnije i jeftinije dobijanje usluge kad su u pitanju njihovi osobni dokumenti.

Izvodi iz matičnih knjiga imat će neograničen rok važenja, predviđeno je, te je uvažen amandman delegatskog kluba Hrvata da u podacima iz matičnih knjiga bude navedena i nacionalna pripadnost podnositelja zahtjeva ako on to traži.

Dom naroda je obavio danas raspravu i o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi Federacije BiH, tekstu koji nalaže da bolonjski diplomci mogu aplicirati na konkursima za poslove iz državne službe, što dosad nisu mogli jer aktuelni zakon ne poznaje kategoriju bolonjskog obrazovanog procesa.

Rasprava je danas obavljena i o izmjeni Zakona o izvršnom postupku FBiH, predlagača Kluba delegata bošnjačkog naroda.

Izmjene su neophodne jer je u toku izrada budžeta Federacije BiH, kantona, gradova i općina za narednu godinu, pa bi zbog važećih zakonskih odredbi moglo doći do ugrožavanja normalnog funkcioniranja svih nivoa vlasti, obrazložio je predlagač.

Zato je zatražio da iz važećeg zakona budu povučene odredbe koje nalažu obavezu Federacije, kantona, općina i gradova da u budžetima planiraju najmanje pet posto od cjelokupnog iznosa za izmirenje obaveza koje nastaju na osnovu izvršnih sudskih rješenja.

Klub Bošnjaka predložio je umjesto toga da iznos budžetskog novca za ove namjene bude određivan u skladu s mogućnostima spomenutih nivoa vlasti.