BiH
0

Poslanici razmatrali izmjene zakona o unutrašnjoj reviziji institucija

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je danas u Sarajevu razmatrao principe Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o unutrašnjoj reviziji institucija BiH.

Predloženom izmjenom osigurava se uspostavljanje funkcije i strukture interne revizije u skladu s preuzetim obavezama Bosne i Hercegovine, kao i definiranim principima EU, a na način da se s manjim brojem jedinica (odjeljenja) interne revizije, a time i manjeg broja potrebnog osoblja za internu reviziju, uspostavi neophodna struktura interne revizije u institucijama BiH poštujući principe ekonomičnosti, efektivnosti i efikasnosti.

Razmatrani su principi i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH.

Poslanici danas nisu vodili raspravu o prijedlozima zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH i Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, s obzirom na to da je rasprava ranije obavljena, a na prošloj sjednici je samo odgođeno izjašnjavanje o ovim zakonskim prijedlozima.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ranije je podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH uz dva amandmana koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Amandmanima se predviđa da se, na zahtjev podnosioca zahtjeva za izdavanje lične karte ili kada je to neophodno za provođenje Izbornog zakona BiH na ličnu kartu unosi podatak o entitetskom državljanstvu, kao i to da se podaci upisuju latiničnim i ćiriličnim pismom.

Nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda, poslanici će se izjašnjavati o svakoj od njih.