BiH
0

Ivo Komšić: Sarajevo će iduće godine biti u fokusu čitavog svijeta

Piše: Nedžad Jamaković
Na tradiocionalnom novogodišnjem obraćanju medijima gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je istakao kako Grad u narednoj godini očekuju brojni projekti, u sklopu obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, te 30 godina od održavanja XIV zimskih olimpijskih igara.

"Mi moramo biti spremni, obilježavajući 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, da brojne svjetske zvaničnike dočekamo u junu iduće godine u obnovljenoj Vijećnici. U vezi sa obilježavanjem te godišnjice planirali smo brojne projekte, odnosno kulturne, memorativne, naučne i sportske manifestacije u junu iduće godine. Očekuje nas također i obilježavanje 30 godina od održavanja Olimpijade u Sarajevu, te ćemo, između ostalog, upriličiti festival hokeja u Zetri, a ljubljanska Olimpija je izrazila želju da odigra dvije takmičarske utakmice u tom mjesecu u Zetri, i to protiv austrijskih hokejaških klubova Salzburg i Villach. Sigurno je da će oči cijelog svijeta biti iduće godine uprte u glavni grad BiH i tome moramo odgovoriti na najbolji način", kazao je Komšić.

Gradonačelnik se potom osvrnuo na činjenicu da Grad Sarajevo raspolaže vrlo skromnih budžetom, ispod 10 miliona KM, te istakao da su uprkos tome uspjeli održati osnovne funkcije i čak vratiti velike dugove. "Ova gradska administracija je naslijedila i dug od 2,3 miliona KM. Uprkos veoma skromnom budžetu uspjeli smo postići da tako veliki dug anuliramo, te u narednu godinu ulazimo bez feninga duga. Naravno, pritom smo smanjili troškove gradske administracije te na poziciji međunarodne saradnje. Također, uprkos svemu i ove godine ćemo upriličiti javni doček Nove godine, jer je to vrlo važno za imidž Grada. Mi, međutim, ne bismo smjeli štedjeti na stvarima poput međunarodne saradnje i projektima koji doprinose imidžu Grada, jer nam to i dugoročno donosi rezultate i otvara brojne mogućnosti", naveo je između ostalog Komšić.

Obnova Olimpijskog muzeja i žičare

Potom je poručio kako bi aktuelna gradska administracija iduće godine trebala obnoviti Olimpijski muzej u Sarajevu, jer je on simbol glavnog grada i države BiH, kao i da će također aktuelna gradska vlast okončati projekt obnove žičare prema Trebeviću.

"Kada sam došao na mjesto gradonačelnika, pitali su me koji će biti moj prvi korak. Odgovorio sam da će to biti sastanak sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva, jer nam je saradnja Sarajeva i Istočnog Sarajeva višestruko bitna i zbog zajedničkih budućih projekata. Grad Sarajevo ima prijateljske i pobratimske odnose sa desecima gradova u Evropi i svijetu, pa zašto onda ne bi imao iste takve odnose i sa Banjom Lukom, Mostarom, Bijeljinom, Trebinjem..., ako se zna da nam je ta unutrašnja saradnja prijeko potrebna za daljnji razvoj", naveo je Komšić.

Na upit novinara o tome hoće li zbog političkih razmirica u njegovoj Socijaldemokratskoj uniji doći u pitanje njegova pozicija na mjestu gradonačelnika, o čemu je bilo govora i u određenim političkim krugovima, Komšić je odgovorio da je on opredijeljen da svoj posao obavi do kraja, u mandatu koji mu je povjeren. "Kao što sam naveo, iduća je godina veoma bitna za Sarajevo i BiH, i ja ću ako treba i na trepavicama hodati, ali ću do kraja odgovoriti svome zadatku. Smatram da te priče u ovom trenutku dolaze od pojedinaca koji na taj način iskazuju svoju političku neodgovornost i neozbiljnost, posebno ako se zna koliko je trebalo da ja kao gradonačelnik budem izabran, odnosno koliko bi još vremena trebalo da dođe novi gradonačelnik poslije mene. U ovako delikatnoj situaciji za grad Sarajevo, kada smo već započeli sa radom na organizaciji svih projekata za iduću vrlo bitnu godinu, to je krajnje neumjesno", zaključio je Komšić.

Gradu vratiti multietnički lik

S tim se složio i dopredsjedavajući Gradskog vijeća Gradimir Gojer, kazavši da je Ivo Komšić napravio jako puno od dolaska na ovu funkciju, da je iskazao menadžerske sposobnosti, te doprinio harmonizaciji odnosa između Gradske uprave i Gradskog vijeća.

"Upravo ta harmonizacija kojoj je veoma doprinio Komšić trebala bi polučiti rezultat koji će ovom gradu vratiti, barem jednim dijelom, multietnički lik. Ono što je sigurno jeste da ćemo u narednom periodu intenzivno raditi na tome", istakao je Gojer.