BiH
0

Ivo Komšić: Hitno ukinuti "dvije škole pod jednim krovom"

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić primio je danas šefa Misije OSCE-a u BiH, ambasadora Jonathana Moorea. Zahvalivši se na posjeti, gradonačelnik Komšić je kazao kako OSCE u Sarajevu i Bosni i Hercegovini ima veoma značajnu i široku ulogu.

S tim u vezi, gradonačelnik je istaknuo kako OSCE može utjecati na poboljšanje stanja u oblastima koje se tiču građana i njihovih prava, kao što je obrazovanje, zdravstvo, temeljna ljudska prava, sigurnosna situacija, pogotovo kad je riječ o maloljetničkoj delinkvenciji …

"Dvije škole pod jednim krovom treba pod hitno ukinuti. To je jedina segregacija u Evropi koja kod nas još postoji", naglasio je Komšić.

Ambasador Moore je istaknuo ulogu Misije OSCE-a kao koordinatora u pomaganju projekata u BiH.

"Naša obaveza je da surađujemo sa svim nivoima vlasti u BiH. Vrata OSCE-a su svima otvorena. OSCE ima 15 kancelarija širom BiH, tako da možemo pratiti konkretnu situaciju na terenu", kazao je ambasador Moore.

Dodao je da OSCE bezrezervno stoji na raspolaganju idejama i projektima gradonačelnika i Gradske uprave Sarajeva, čiji je cilj unaprijeđenje kvalitete života građana.

Ambasador Moore izrazio je zadovoljstvo susretom sa gradonačelnikom Sarajeva - grada u kojem se, dodao je, "osjeća kao kod kuće“.