BiH
0

Dodik pozvao roditelje bošnjačke djece u RS-u da ih šalju na nastavu

FENA
Škola u Vrbanjcima
Škola u Vrbanjcima
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je, nakon razgovora sa šefom Misije OSCE-a u BiH Jonathanom Moorom, pozvao roditelje bošnjačke djece da svoju djecu pošalju na nastavu u škole u RS-u, te naglasio da se može razgovorom doći do rješenja koje će uvažiti propisana pravila i bez pritiska uvažiti i određene specifičnosti.

"Želimo da napravimo potpuno neutralne uslove za obrazovanje. Naravno da želimo da uvažimo i specifičnosti koje postoje, ali to ne znači da se može vršiti pritisak na organe i institucije", rekao je Dodik i naveo da se u neutralnoj atmosferi mogu da uvaže interesi roditelja i te djece, ali ne na način kako se to sada radi.

Put za to nije, kazao je, pritisak koji je pokušan i na međunarodne institucije da bi se došlo do određenog rješenja.

Dodik je ustvrdio da RS poštuje ranije postignute propise koji su o pitanju ovog segmenta obrazovanja postignuti u BiH.

"U tom pogledu ne može se naći nijedno mjesto gdje ih RS nije poštovala", ustvrdio je i dodao da situacija u vezi s bošnjačkom djecom u Vrbanjcima kod Kotor-Varoši te Konjević-Polju kod Bratunca nije od jučer.

Moore je na pres-konferenciji naglasio da, iako je na početku mandata, informiran o problemima bošnjačke djece u Vrbanjcima kod Kotor- Varoši te Konjević-Polju kod Bratunca, ali je podsjetio da ima otvorenih pitanja i u FBiH gdje je poznat problem o dvije škole pod jednim krovom.

Naveo je da je tokom predizborne kampanje teško riješiti ova pitanja, ali je izrazio spremnost OSCE-a da pomogne u rješavanju tog pitanja, pa i razgovorima na terenu s roditeljima.

"Školstvo je emotivna stvar, ali također sve mora da bude u skladu s visokim standardima, zakonima i propisima", kazao je Moore.

Ukazao je na potrebu da predstojeći izborni proces bude transparentan i proveden u fer atmosferi te da svi bh. građani ostvare svoje biračko pravo.

Dodik i Moore su razgovarali i o slobodi medija.