Svečani doček u Sarajevu
0

Ivo Josipović u prvoj zvaničnoj posjeti BiH

SRNA
Foto: Večernji list
Foto: Večernji list
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović dolazi danas u dvodnevnu radnu posjetu BiH, tokom koje će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH. Josipović bi se trebao sastati i sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Protokolom posjete predviđeno je da se hrvatski predsjednik obrati u Parlamentarnoj skupštini BiH i razgovara sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom.

Ceremonija svečanog dočeka u rezidenciji "Konak" u Sarajevu zakazana je za 10.45 sati, a konferencija za novinare, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, u 12.25 sati.

Josipović je za predsjednika Hrvatske izabran 10. januara, a ovo mu je prva zvanična posjeta BiH.

Josipović je, uoči posjete, istakao da u BiH dolazi sa važnom porukom.

"Cilj moje posjete BiH je da se da novi zamah odnosima dvije zemlje, jer je BiH važan partner Hrvatske", rekao je Josipović jučer za BHT i dodao da postoje velike mogućnosti za realizaciju zajedničkih projekata BiH i Hrvatske, kao i nastup na trećim tržištima.

Josipović je naglasio da je odnos hrvatskih političkih partija u BiH unutrašnja stvara te zemlje, te da očekuje da će naredni izbori iznjedriti predstavnika Hrvata u BiH.

Govoreći o izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Josipović je naveo da će za njega partner biti onaj koga izaberu građani u BiH.

Prema njegovim riječima, pitanje Hrvata u BiH biće riješeno.

Govoreći o pitanju dvojnog državljanstva, on je napomenuo da Hrvati u BiH moraju ostati, jer se njihov broj prepolovio.

"Ako gledamo sa tog aspekta, onda je cilj da Hrvati u BiH opstanu i nije dobro da postoji ovako uređen sistem dvojnog državljanstva", rekao je hrvatski predsjednik i naglasio da će Hrvatska pomagati BiH na putu ka EU i NATO.