BiH
0

FOTO / Ivanković Lijanović posjetio poljoprivrednike u Gradačcu

FENA
Federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović, sa suradnicima, posjetio je danas poljoprivrednike na području općine Gradačac.

U pratnji ministra poljoprivrede Tuzlanskoga kantona Imšira Škahića i načelnika općine Gradačac Fadila Imširovića, Ivanković Lijanović je posjetio Tvornicu pilećega mesa Pilkom doo, Farmu muznih krava Milk Cow-Mos Group, Farmu "Ledenička dolina“, te nekoliko voćnjaka-šljivika na području općine Gradačac.

U razgovoru s poljoprivrednicima, federalni dopremijer i ministar Ivanković Lijanović najavio je kako će uskoro, na jednoj od sljedećih sjednica Vlade FBiH, biti razmatran Program utroška sredstava "Poticaj za poljoprivredu“ za 2011. godinu, čiji je nositelj Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Naglasio je kako je, naslijeđenim proračunom, za poticaje u poljoprivredi planirano, isto, dakle, kao i prošle godine, 55.000.000,00 KM.

Naglasak će biti na poticanju proizvodnje, biljne i animalne, a bit će zastupljeni i ostali modeli potpora.

"Nažalost, veliki problem su nam stvorili dugovi i neisplaćene obveze iz protekloga razdoblja, koje iznose blizu 12.000.000,00 KM, odnosno više od 21 posto od ukupnoga proračuna za poljoprivredne poticaje, a što smo morali planirati u ovogodišnji Program", ustvrdio je federalni dopremijer i resorni ministar.

Naglasio je da se, upravo, zbog toga Ministarstvo opredijelilo za implementiranje Programa poticaja u dva koraka.

"Prvim bi bili obuhvaćeni dugovi i preuzete obveze iz protekloga razdoblja, te regulirani poticaji proizvodnji, biljnoj i animalnoj, i ostale potpore do predviđenoga rebalansa proračuna. Nakon rebalansa, odnosno kada bude poznat i konačan iznos sredstava za novčane potpore u poljoprivredi u FBiH, uslijedit će dopuna Programa kojim će biti regulirane i druge vrste potpora, poput kapitalnih ulaganja i ruralnoga razvoja, odnosno kako to predviđa Zakon o novčanim potporama u poljoprivredi i ruralnom razvitku u Federaciji BiH“, kazao je Ivanković Lijanović.

I ovom prilikom je poručio kako je cilj novoga vodstva Ministarstva napraviti još snažniji zaokret u ukupnoj poticajnoj politici, kako bi se onemogućili eventualne zlouporabe, ali i osigurala značajnija sredstva za poljoprivredu.

"Također, tražit ćemo od Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH da povećaju poreze na luksuz i uvedu zaštitne mjere, čime bi entitetskim vladama osigurali dodatna sredstva, a kako bi, onda, iste mogle uvažiti naše zahtjeve za povećanjem sredstava za poticaje u poljoprivredi“, zaključio je Ivanković Lijanović.

Najavio je i uvođenje mjera kojima će se oporezivati neobrađeno zemljište, kako bi potaknuli da se, trenutno, velike površine takvoga zemljišta dadnu na upotrebu onima koji ga žele obrađivati i koristiti za bavljenje poljoprivredom i proizvodnjom hrane.

U nastavku posjeta Gradačcu, federalni dopremijer i ministar Ivanković Lijanović prisustvovao je svečanom otvorenju Hipodroma "Vuković“ Gradačac, te propratio međunarodne konjičke utrke koje su održane u Gradačcu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.