BiH
16

Ivanić razgovarao sa Mesićem, Tadićem, Papandreuom, Kwaśniewskim i Lagumdžijom

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić primio je paneliste, učesnike današnje Međunarodne konferencije Društva zajedničkih vrijednosti Sarajevo i Club de Madrid, bivše predsjednike Republike Srbije Borisa Tadića, Republike Hrvatske Stjepana Mesića, Republike Poljske Alexandera Kwaśniewskog, predsjednika Vlade Republike Grčke Georgea Papandreoua, te Zlatka Lagumdžiju uime Club de Madrid i Društva zajedničkih vrijednosti.

Predsjedavajući Ivanić informisao je sagovornike o aktuelnoj društveno-političkoj situaciji u BiH i trenutnim aktivnostima oko usvajanja reformske agende. Razmijenjena su mišljenja o EU integracijama BiH i zemalja regije, ali i o nalaženju rješenja za stabilnost u regiji.

Također je razgovarano o izgradnji institucija kroz EU, te ekonomiji kao faktoru izgradnje društva zajedničkih vrijednosti.

Projekat Društva zajedničkih vrijednosti je globalna inicijativa Clube de Madrida osmišljena kao odgovor na pozive svjetskih lidera za izgradnju mehanizama, alata, opcija i akcionih planova koji se odnose na izazove sa kojima smo suočeni: etničkim, kulturnim, vjerskim i drugima razlikama identiteta, uz poštovanje ljudskog dostojanstva i suživota, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.