{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ivanić poručio Nikoliću: Ne dijeli Srbe i svoju strogoću treniraj u Srbiji

F
29.6.2015. u 13:24
83
276
Ivanić poručio Nikoliću: Ne dijeli Srbe i svoju strogoću treniraj u Srbiji
83
Ivanić poručio Nikoliću: Ne dijeli Srbe i svoju strogoću treniraj u Srbiji
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Banjoj Luci da je kao srpski član Predsjedništva uputio pismo ambasadorima zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a i zatražio da se ne usvoji rezolucija o Srebrenici.
Kazao je da se na ovaj korak odlučio jer o rezoluciji nema konsenzusa u Predsjedništvu BiH te da stoga ne vidi ni smisao sazivanja sjednice Predsjedništva BiH.

Pismo je, kaže, njegov stav.

Ivanić je na pres-konferenciji rekao da je ta rezolucija, između ostalog, poslužila da se prilike u BiH potpuno promijene, kao i da je otišlo u drugi plan sve pozitivno što je bilo urađeno prije predlaganja ove rezolucije te još nekih događaja, koji su BiH vratili unazad.

"Društvo je potpuno podijeljeno", rekao je Ivanić navodeći da je evidentno da postoje negativne posljedice cijele ove priče.

On je dodao da ne razumije šta su htjeli predsjednici Srbije i RS-a Tomislav Nikolić i Milorad Dodik „držeći mu nedavno lekcije u Beogradu“, jer se on već ranije odredio prema rezoluciji o Srebrenici.

"Ne razumijem, posebno Dodika, jer je bio dogovor da ovo pisimo zajedno potpišemo", rekao je Ivanić ističući da ne zna „zašto je Dodiku trebao taj beogradski događaj, na kojem je s Nikolićem pozvao Ivanića da zatraži sazivanje sjednice Predsjedništva BiH o rezoluciji o Srebrenici“.

"Očekivao sam i da Nikolića njegovi savjetnici bolje savjetuju, jer je jasno da je Bakir Izetbegović za rezoluciju o Srebrenici, a Dragan Čović je neutralan", dodao je Ivanić. Pozvao je Nikolića da ne dijeli Srbe.

"Pozivam Nikolića da svoju strogoću trenira u Srbiji, te da se bolje pripremi i ne dijeli srpski narod zapadno od Drine", rekao je Ivanić.

Potvrdio je da neće ići na sastanak koji je Dodik za danas poslijepodne najavio s predstavnicima RS-a u Predstavničkom i Domu naroda BiH, jer, kako je rekao, Dodik jedno dogovori ujutro, a drugo radi poslijepodne.

Kada je u pitanju tvrdnja predsjednika RS-a da će tražiti referendum o Tužilaštvu i Sudu BiH, Ivanić je dodao da ima osjećaj „da je prvi put ozbiljan, ali da je pitanje da li je osmislio šta će poslije izjašnjavanja građana“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: