BiH
0

Nikolić od Ivanića očekuje suradnju u interesu Srba u BiH

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić spreman je otići u Srebrenicu odati počast žrtvama strahovitog zločina, kao i zajedno s članovima Predsjedništva BiH odati počast stradalima svih vjeroispovijesti, a od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića očekuje suradnju i razumijevanje u interesu Srba u BiH.

U odgovoru predsjednika Nikolića predsjedatelju Predsjedništva BiH Ivaniću, koji je danas rekao da srpski predsjednik dijeli Srbe s ove i one strane Drine, stoji da nema niti jedan argument za takvu konstataciju.

"Predsjednik Srbije poziva na jedinstvo svih relevantnih političkih čimbenika da usmjere svoje aktivnosti, bilo da se radi o izjavama, ili radnjama na postizanje kompromisa u interesu svih građana, pomirenja i mira u regiji. Predsjednik je bio spreman doći u Sarajevo i sad je spreman da ode i u Srebrenicu odati počast žrtvama strahovitog zločina", prenosi Tanjug saopćenje Predsjedništva Srbije.

Ističe se i da je Predsjednik istodobno izrazio spremnost da zajedno s članovima Predsjedništva BiH oda počast stradalima svih vjeroispovijesti na mjestima koje oni izaberu.

Od Ivanića, kako se navodi u saopćenju, predsjednik Nikolić očekuje suradnju i razumijevanje u najboljem interesu Srba u Bosni i Hercegovini. "Što se tiče navoda Ivanića o treniranju strogoće, predsjednik Republike to ne želi ni komentirati", navodi se u saopćenju.

Ivanić je ranije danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da nije razumio poruke iz Beograda, koje su na obilježavanju Vidovdana poslali predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Ivanić je rekao da prvenstveno nije razumio predsjednika Nikolića, te da je očekivao "da ga njegovi savjetnici savjetuju kako se vodi vanjska politika u BiH", odnosno da se odluke donose konsenzusom.

"Pozivam gospodina Nikolića da svoju političku strogoću malo više trenira tamo, jer smo mi ovdje ozbiljni političari i imamo puno igara u nogama, da se bolje pripremi i ne dijeli srpskog narod zapadno od Drine. Jer bojim se da je nastupom koji je imao s Dodikom ušao u tu priču", rekao je Ivanić, koji je prethodno priopćio da je Vijeću sigurnosti UN-a uputio pismo u kojem je rekao da je britanska rezolucija o Srebrenici podijelila narod u BiH i da svi sada pričaju o prošlosti, a nitko o budućnosti.

On je dodao da bi Nikolić, "da je čitao diplomatsku poštu i medije, vidio da se i o deklaraciji i o rezoluciji odredio puno prije njega".