BiH
19

Ivanić: Političkim kompromisima do boljeg imidža BiH u svijetu

FENA
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je danas u Sarajevu na konferenciji "Utjecaj imidža BiH na privredni rast i razvoj države" da je imidž Bosne i Hercegovine loš i da je u inostranstvu prepoznaju po ratu, razaranju, nestabilnosti i nefunkcionalnosti.

Naglasio je da u takvim uvjetima BiH mogu posjećivati samo avanturisti, kako u oblasti turizma tako i u ekonomiji, a da nama ekonomski avanturisti ne trebaju već ozbiljni investitori zbog čega je neophodno mijenjati imidž zemlje.

Ivanić je naveo da na tome najviše trebaju raditi političari gradeći kompromise umjesto što se sukobljavaju.

Zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon izjavila je da turisti odlaze iz BiH pozitivno iznenađeni i zadovoljni, ali da je to samo jedan imidž koji zemlja ima zahvaljujući prirodi, kulturi i historiji.

Istakla je da drugi, politički imidž, nije dobar i da su u institucijama EU svjesni da bi političari trebali raditi više u interesu Bosne i Hercegovine.

Fajon je navela da je BiH u nekoliko navrata proteklih godina gubila povjerenje i kredibilitet pred međunarodnom zajednicom, ali da želi biti optimist da neće biti sukoba među političarima te da će potrebne reforme biti provedene.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić kazao je da je za popravljanje imidža BiH i privlačenje investitora potrebno uspostaviti političku i ekonomsku stabilnost, da pravosudne institucije riješe problem korupcije, ali i poticati domaće investitore da ulažu u BiH jer će to biti znak inostranim da je situacija bolja