BiH
6

Ivanić: U narednih mjesec dana dobit ćemo pozitivan stav od evropskih institucija

FENA
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
U narednih mjesec dana dobit ćemo pozitivan stav od evropskih institucija, nakon čega slijedi ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - kazao je danas u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

On je to izjavio nakon obraćanja visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federice Mogherini poslanicima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Naglasio je da BiH treba raditi na daljnjem napretku ka EU te ispunjavanju uslova za dobivanje statusa kandidata kojim se dobiva najveći mogući izvor podrške u finansijskom smislu.

"Da bi se to desilo, prvo se moraju izvršiti ekonomske reforme, odnosno premijeri entiteta i predsjedavajući Vijeća ministara BiH se moraju dogovoriti njihovom sadržaju", kazao je.

Istakao je da Evropska unija nema spisak reformi u BiH te da sve zavisi od političara, dodajući da od BiH očekuje program tih reformi.

Smatra da je Predsjedništvo BiH odradilo svoj dio posla te da sada izvršna vlast mora učiniti isto.

Dodao je da se nakon dugo vremena stvorila pozitivna atmosfera u BiH da je moguće napraviti iskorak ka EU.

"Ne smijemo se poigravati s Izjavom o evropskom putu kako smo se poigravati ranije, ali ne smije ni Brisel svojim birokratskim pristupom ugroziti ovaj ambijent", poručio je.

Smatra da poslanici SNSD-a koji su danas napustili sjednicu Predstavničkog doma PSBiH sami sebe izoliraju, dodajući da je jako važno da nisu oni jedini koji odlučuju.

"Dok god sam na nekoj političkoj funkciji neću dozvoliti političku izolaciju RS-a", zaključio je.