BiH
0

Ivanić: EU treba malo više "otvoriti vrata" za BiH

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić kazao je danas u Sarajevu da se nalazimo na početku procesa u kojem Evropska unija (EU) treba malo više "otvoriti vrata" za BiH te da je današnja sjednica bila u pripremi evropskih institucija da donese tu odluku.

Izjavio je to nakon sastanka s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini i evropskim komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom.

Istakao je da postoji dosta pozitivnih stavova zemalja članica EU, ali da postoje i određene rezerve prema BiH te da političari u BiH moraju svojim stavovima pokazati čvrstu volju da žele "nešto da naprave."

"Druga novina u odnosu na druge inicijative jest da nije došao nikakav papir koji bi politički lideri bili prisiljavani da potpišu", kazao je Ivanić dodajući da je Predsjedništvo BiH preuzelo na sebe obavezu da u naredne dvije-tri sedmice pripremi papir koji bi trebao biti potvrđen od drugih.

Kako kaže, ovo je početak procesa i bit će puno opasnosti i mogućih "krivina", ali naglašava da postoje elementi koji bi mogli dovesti proces dokraja te da bi u ovom četvorogodišnjem mandatu BiH možda mogla doći do pozicije da dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Mogherini i Hahn doputovali su danas u službenu posjetu BiH u okviru koje su razgovarali sa čelnicima institucija BiH, stranaka i članovima organizacija civilnog društva o reformama i procesu evropskih integracija BiH.