BiH
0

Ivanić: Opozicija zajednički izlazi na izbore

FENA
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić smatra da će opozicija ujedinjeno izaći na naredne opće izbore i predložiti zajedničke kandidate za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH.

On je rekao da oni koji ne podrže zajednički nastup opozicije više ne bi bio u tom bloku i time bi promovisali vladajuću strukturu.

Nakon konferencije lokalnih zvaničnika PDP-a, koja je održana danas u Trebinju, Ivanić je kazao da su općine u kojima je sadašnja opozicija preuzela vlast od SNSD-a poslije lokalnih izbora u podređenom položaju od strane republičke vlasti.

"Općine u kojima je opozicija preuzela vlast su u katastrofalnom ekonomskom stanju, do kojeg je dovela politika SNSD-a. To su općine čiji su budžeti sada preplovljeni i nisu u stanju da izvršavaju sve obaveze zbog haosa koji im je prethodna vlast ostavila, a poseban je problem ogoromna prezaduženost i veliki finansijski nered koji ćemo morati riješiti", naveo je.

Ivanić smatra i da entitetska vlast pokušava da ogromne probleme, koje ima s prihodima budžeta, prebaci na lokalne zajednice, jer je za njih manje zainteresirana budući da tu nisu u vlasti.

Vlada je, kaže, krenula sa nekoliko promjena zakona, kojima troškove želi da prebaci na općine, a da im istovremeno ne daje prihode, “čime sebi čuva novac”.