BiH
3

Ivanić: Spreman sam doći u Sarajevo, ali čekam na SNSD i SDS

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić spreman je da se vrati na posao u Sarajevo, ali naglašava da neće uraditi ništa što ne urade i predstavnici iz SNSD-a i SDS-a.

Njemu lično su, kaže, dovoljne garancije o sigurnosti predstavnika u institucijama BiH, koje je dao direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Himzo Selimović.

"SNSD i SDS su dvije partije koje su u vlasti na nivou BiH i ako oni idu, idem i ja", precizirao je Ivanić u subotu u izjavi novinarima u Banjoj Luci ističući da je njegov stav da izabrani predstavnici vlasti treba da rade svoj posao u Sarajevu.

PDP je i predlagao, podsjetio je on, da članovi kolegija oba doma Parlamenta BiH iz reda srpskog naroda i ministri u Vijeću ministara kažu da li je ispunjen uvjet da se vrate na rad u državne organe, nakon dešavanja od 6. juna.

"Ne bih imao straha da odem", rekao je Ivanić i dodao da bi nastavio da brani interese RS jer je to, kaže, i obaveza izabranih predstavnika.

Komentirajući jučerašnju posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a o dešavanjima u Sarajevu, 6. juna, te to da je vladajuća većina u RS-u usvojila zaključke koje je ona predložila, predsjednik PDP-a je rekao da je obaveza predlaganja zajedničkih zaključaka dominatno bila na SNSD-u i SDS-u koji su u vlasti na nivou BiH.

"Među njima nije bilo saglasnosti. SDS je išao s nešto oštrijim zaključcima, po njihovom mišljenju, a SNSD s nešto blažim. PDP, kao opozicija - nije se opredjeljivao, insisitirali smo na zajedničkim zaključcima, ali budući da su izostali, bili smo suzdržani i podržali opozicionu partiju u RS, SDS", rekao je Ivanić.

PDP je, dodao je, svoje stavove iznio i ranije na sastanku kod predsjednika RS-a Milorada Dodika i nisu mijenjali svoj stav.

"To što je SNSD na tom sastanku imao tvrđe stavove, a nakon toga nešto blaže, to je njihov problem", zaključio je Ivanić.