BiH
171

Ivanić: Neće i ne može biti revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije

FENA
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić odbacio je bilo kakvu mogućnost revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

"Nema nikakve šanse da se taj proces ponovo pokrene i ova priča se može smatrati završenom. Revizije postupka u ovom slučaju neće i ne može biti", uvjeren je Ivanić.

Pozivajući se na informacije dobijene od nadležnih u Međunarodnom sudu pravde, istakao je da ne postoji mogućnost apelacione procedure, već samo novog postupka.

"Taj postupak je moguće pokrenuti pod nekoliko uslova. Prvo da postoji neka nova činjenica, koja ranije nije bila poznata. Koliko mi je poznato, toga nema. Drugo, da je zahtjev pokrenut u roku od najmanje šest mjeseci od saznavanja te nove činjenice, što se očito nije desilo i da zahtjev bude pokrenut u roku od deset godina od dana izricanja presude. Rok ističe 26.februara 2017.godine i nema niti jedne nove naznake te vrste", naglasio je Ivanić u izjavi Feni.

Ukazao je da bi, eventualni novi postupak podrazumijevao i da se usvoji nova politička odluka, prije svega u Predsjedništvu BiH, za šta ne postoji njegova saglasnost, što znači da ne može biti konsenzusa o ovom pitanju.

"S obzirom na to da sam ja član Predsjedništva BiH i da imam negativan stav, odluka Predsjedništva o tom pitanju ne može biti usvojena, što znači da ne može biti ispunjen ni taj presuslov", kategoričan je Ivanić.

Polazeći od te činjenice, još u junu ove godine proslijedio je pismo Međunarodnom sudu pravde u kojem je naveo da nema političke saglasnosti o ovom pitanju i da bi bilo kakav zahtjev ili neki drugi akt, uime bilo koje institucije, bilo kršenje Ustava BiH i da takav zahtjev ne može biti legitiman.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra i da bi eventulano pokretanje revizije presude bilo ponovno "dolijevanje ulja na vratu".

"To bi bilo neviđeno pogoršanje političkih prilika", rekao je Ivanić u izjavi Feni, ističući da napore treba usmjeriti prvenstveno na popravljanje regionalne saradnje.

U tom konteksu, ključni koraci, kako je naveo, i u praksi, a ne samo riječima, treba da se naprave iz Sarajeva.

Međunarodni sud pravde je 2007. godine odbacio odgovornost Srbije u tužbi za genocid koju je podnijela BiH.

BiH je tokom rata, 1993. godine, podnijela tužbu za genocid protiv tada SR Jugoslavije, kasnije Srbije i Crne Gore. Četrnaest godina poslije, 2007. godine, Sud je odbacio odgovornost Srbije za genocid.