BiH
0

Ivanić i Izetbegović s ministrom vanjskih poslova Italije

FENA
Odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Italije su dobrosusjedski, razvijeni, vrlo prijateljski, i postoji obostrana želja, ali i otvorene mogućnosti za daljnjim unapređenjem ukupnih bilateralnih odnosa intenziviranjem posjeta na najvišem nivou, rečeno je na današnjem sastanku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića s ministrom vanjskih poslova Republike Italije Paolom Gentilonijem.

Ovom prilikom istaknuta je spremnost i interes za poboljšanjem već dobre bilateralne saradnje u predstojećem periodu te izražen optimizam u pogledu kontinuiteta pozitivnih odnosa između BiH i Italije i saradnje na strateško-političkim pitanjima, kao što je borba protiv terorizma i imigracije.

Govoreći o unapređenju odnosa u oblastima od zajedničkog interesa, naglašeno je da su perspektivne oblasti za saradnju energetika, infrastruktura i metalurgija.

Zajednički je konstatirano da je potrebno iskoristiti sve mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje, koja je izblansirana kada je u pitanju vanjsko-trgovinska razmjena te je istaknuto zadovoljstvo činjenicom da je Italija u vrhu vanjskotrgovinskih partnera BiH.

Ivanić i Izetbegović su naglasili opredijeljenost vlasti za stvaranje pozitivnog političkog ambijenta u BiH i posvećenost kreiranju programa ekonomskih reformi, što je jedan od preduvjeta za podnošenje kredibilne aplikacije i odobrenje statusa zemlje kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Gentiloni je naglasio da Italija podržava demokratske procese i reforme koje BiH poduzima te istakao nadu da će koncert Milanske skale u Sarajevu, povodom obilježavanja 20. godišnjice mira, doprinijeti razvoju pozitivne atmosfere u BiH.

U tom smislu, istakao je, Italija kao susjed Balkana, u potpunosti vjeruje u integraciju ostalih zemalja Balkana u EU, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.