BiH
0

Ivancov: Rusija i BiH razmjenjuju informacije u oblasti sigurnosti

SRNA
Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov izjavio je Srni da napad u Zvorniku potvrđuje činjenicu da terorizam predstavlja ozbiljnu prijetnju ne samo na globalnom nivou, već i za BiH, zbog čega bi trebalo preduzeti adekvatne mjere da bi bili spriječeni eventualni budući događaji slične prirode.

"Najoštrije osuđujemo teroristički napad u Zvorniku i izražavamo saučešće predsjedniku RS Miloradu Dodiku i porodici ubijenog policajca Dragana Đurića, a policajcima Željku Gajiću i Stevi Milovanoviću želimo brz oporavak", rekao je ambasador Ivancov.

On je podržao nadležne institucije i organe u borbi protiv terorizma, naglasivši da je opšta sigurnosna situacija u BiH stabilna i da nema neke neposredne opasnosti, ali da događaj u Zvorniku pokazuje da je neophodno preduzeti adekvatne mjere.

Govoreći o saradnji u oblasti sigurnosti Ruske Federacije i BiH, Ivanckov je rekao da je ona dobra i da postoje kontakti u smislu razmjene informacija.

"U kontaktu smo sa Ministarstvom sigurnosti BiH, Agencijom za istrage i zaštitu BiH i Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH. Naravno, postoje i kontakti sa MUP-om RS", dodao je Ivancov.

Policajac Dragan Đurić ubijen je u ponedjeljak, 27. aprila, u terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, koji je izvršio Nerdin Ibrić (24) iz sela Sapna kod Zvornika.

Tom prilikom ranjeni su policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović.

Ibrić je ubijen prilikom razmjene vatre sa policijom.