BiH
3

Ivan Šušnjar predložen za ambasadora BiH u Češkoj, nema agremana za Nermanu Hadžijahić

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ivan Šušnjar, vlasnik portala Poskok.info, predložen je za novog ambasadora BiH u Republici Češkoj, potvrđeno je za Klix.ba.

Šušnjar je imenovan na prijedlog Dragana Čovića, a dužnosti ambasadorice BiH u Pragu razriješena je Danka Savić.

Danka Savić inače je novinarka i supruga glavnog i odgovornog Slobodne Bosne Senada Avdića, a za ambasadoricu je imenovana prije tri godine iz hrvatske kvote, a na prijedlog tadašnjeg hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Šušnjar je imenovan na sjednici Predsjedništva BiH održanoj u junu.

"Prema Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima, tokom postupka pribavljanja egzekvature ili agremana, imena kandidata koji aplicira na diplomatska mjesta ostaju službena tajna sve do pribavljanja egzekvature ili agremana. U slučaju da egzekvature ne dobiju, njihova imena se ne objavljuju u javnosti", kažu za Klix.ba iz Predsjedništva BiH na upit o imenovanju Šušnjara.

Šušnjar je ranije bio predložen za konzula u Chicagu, ali su vlasti SAD odbile tada dati agreman za njegovo imenovanje. Iz Ambasade SAD u Sarajevu tada su, nakon višemjesečne trakavice, poručili da Šušnjar neće dobiti agreman.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova, za Klix.ba nije želio komentarisati imenovanje novog ambasadora rekavši da je to nadležnost Predsjedništva BiH.

"Ministarstvo vanjskih poslova, što je rijetkost u svijetu, nema nikakvu ulogu u imenovanju ambasadora", kaže Crnadak.

Što se tiče imenovana Nermane Hadžijahić, Crnadak kaže da vlasti Slovenije do danas nisu dale agreman za njeno imenovanje. Predsjedništvo BiH je Hadžijahić predložilo još u decembru 2015. godine, a u fokus javnosti došla je nakon hapšenja njenog supruga Zijada Hadžijahića kojem se, zajedno Fahrudinom Radončićem, Bakirom Dautbašićem i Bilsenom Šahman sudi pred Sudom BiH zbog utjecaja na rad pravosuđa. Uobičajena diplomatska praksa nalaže da se, ako agremana ne bude u roku od tri mjeseca, traži novo ime.

Iz Predsjedništva BiH za Klix.ba kažu kako, nakon što vlasti ne daju agreman, nije praksa da ova institucija povuče prijedlog o imenovanju ambasadorice već se jednostavno pošalje novo ime za koje se traži agreman.

Kako Klix.ba saznaje, SBB je već predložio novo ime za ambasadoricu BiH u Sloveniji.