Žestoka kritika
371

Italijanski portal: Posjeta Milorada Dodika Vatikanu je diplomatska katastrofa

Klix.ba
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Italijanski portal La Nuova BussolaQuotidiana koji se bavi komentarisanjem dnevnih društvenih i političkih zbivanja iz katoličke perspektive analizirao je posjetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Vatikanu i nazvao je diplomatskom katastrofom.

Službena posjeta Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH papi Franji, stavio je Svetu stolicu na stranu srpskih separatista i protiv katolika, navodi ovaj portal za kojeg pišu katolički novinari, kako piše na njihovoj web stranici.

"Državna posjeta Dodika predstavlja diplomatsku katastrofu za Vatikan bez presedana jer riskira ozbiljne reperkusije po međunarodni imidž Svete Stolice, posebno na geopolitičkoj šahovskoj ploči od iznimne važnosti kao što je Balkan. S obzirom na posebnu situaciju trajne međuetničke napetosti u Bosni i Hercegovini, mnogi analitičari smatraju ozbiljnom političkom i diplomatskom pogreškom što je Sveta Stolica pozvala samo jednog člana Predsjedništva umjesto sva tri, kao što je obično i praksa na važnim međunarodnim sastancima, i iznad svega da je izabrani bio predstavnik Srba Milorad Dodik", navode.

Portal podsjeća na Dodikovu političku prošlost te naglašava kako se borio protiv katolika čemu svjedoče česti napadi na banjalučkog biskupa Franju Komaricu, kao i poricanje srebreničkog genocida te veličanje ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

U tekstu se navodi i kako je Dodik u Rim stigao iz Beograda, a ne iz Sarajeva. U glavnom gradu Srbije se otišao posavjetovati sa čelnicima Srbije i pravoslavne crkve o temama o kojima je razgovarao s papom Franjom.

Portal piše da je u Vatikan stigao kao zaštitnik Republike Srpske i njenih separatističkih ideja, kao i predstavnik nacionalističke struje koja je trenutno na vlasti u Srbiji i kao predstavnike vjerske ruke Srpske pravoslavne crkve.

"U svom tipično provokativnom stilu, Dodik je došao u Rim ne iz Sarajeva, nego iz Beograda, gdje je otišao savjetovati se s čelnicima Republike Srbije i Pravoslavne crkve o pitanjima o kojima će se razgovarati s Papom. Vatikan ne kao predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine, već kao zaštitnik Republike Srpske i njene separatističke želje, kao i predstavnik cetniko-nacionalističke struje koja je trenutno na vlasti u Srbiji i vjerske ruke ove sadašnje, upravo pravoslavne crkve srpska."

Navodi se da su na Dodikovu posjetu Vatikanu reagovali član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je kazao da Dodik u Vatikan odlazi privatno, te da kardinal Vinko Puljić i biskup Franjo Komarica nisu informisani od strane Sveze stolice o posjeti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

"Vatikan nije reagovao ni na Dodikove izjave o nadbiskupu Stepincu niti je objasnio nedostatak uključenosti bh. institucija u organizaciju posjete Vatikanu i neuspjeh razgovora sa katoličkim biskupima u BiH uoči te posjete", napisali su. Portal zamjera zvaničnicima Vatikana zašto Dodika nisu pitali zbog čega za heroje smatra Gavrila Principa, Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

"S obzirom na srdačnu atmosferu u kojoj se razgovor odvijao, o čemu svjedoči i neobičan osmijeh pape Franje na fotografijama s Dodikom, sigurno je da niko od gostiju nije pitao nije li on proturječan da bi se složio s Papom o iznimnoj važnosti "očuvanja mira i stabilnosti" u Evropi i svijetu, kako je to izjavio Dodik na kraju razgovora, a istovremeno ohrabrujući podjelu, mržnju i nestabilnost u svojoj domovini", navodi se na kraju.