{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Italija: Počeli razgovori bh. političkih lidera o Ustavu BiH

F
27.11.2011. u 08:58
0
40
Italija: Počeli razgovori bh. političkih lidera o Ustavu BiH
0
Italija: Počeli razgovori bh. političkih lidera o Ustavu BiH
Jezero Como na čijoj obali se nalazi Cadenabbi (Foto: SRNA)
U italijanskom gradu Cadenabbija jutros su počeli razgovori bh. političkih lidera i predstavnika institucija EU o temi ''Da li je Ustav BiH kompatibilan sa EU?''.
Za učesnike sastanka sinoć je organizovana večera, a jutros je direktorica Fondacije Konrad Adenauer u BiH Sabina Volkner zvanično otvorila kolokvijum.

Na ovaj skup pozvani su lideri šest vodećih bh. stranaka (Zlatko Lagumdžija - SDP, Sulejman Tihić - SDA, Milorad Dodik - SNSD, Mladen Bosić - SDS, Božo Ljubić - HDZ1990 i Dragan Čović - HDZBiH), te će ovaj događaj ujedno biti nova prilika za konačno postizanje dogovora o formiranju vlasti na državnom nivou, više od 13 mjeseci nakon održavanja općih izbora.

I organizatori najavlju da ova manifestacija ima za cilj da političkim dužnosnicima iz Bosne i Hercegovine "pruži mogućnost da pokušaju zajednički pronaći rješenja za probleme zemlje" te da će u fokusu biti razgovor o "osnovama parlamentarnog procesa reformi".

Osim lidera bh. stranaka, na kolokvij su pozvani i poslanici iz njemačkog Bundestaga, Evropskog parlamenta te vodeći predstavnici Evropske komisije. Svoj doprinos dat će i pravni eksperti Evropskog suda za ljudska prava, Vijeća Evrope i Venecijanske komisije.

Među najavljenim predstavnicima Evropske unije su izvjestiteljica Evropskog parlamenta za BiH Doris Pack, šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen, predsjednica Grupe prijatelja Bosne i Hercegovine u Evropskom parlamentu Emine Bozkurt, dok se još očekuje potvrda učešća bivšeg visokog predstavnika, sada direktora Odjela za Rusiju, istočnu Evropu i zapadni Balkan Evropske službe vanjskih poslova Miroslava Lajčaka.

"Accademia Konrad Adenauer" u mjestu Cadenabbia nalazi se u Villi La Collina, tradicionalnoj italijanskoj vili izgrađenoj 1895. godine, na jezeru Como. Vila je bila je ljetnikovac prvog njemačkog saveznog kancelara nakon II svjetskog rata Konrada Adenauera.

Danas je Villa La Collina međunarodni konferencijski centar koji okuplja predstavnike i partnere Fondacije Konrad Adenauer iz politike, privrede i kulture.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: