Nisu ni došli da se dogovore
0

U Cadenabbiji se ne razgovara o formiranju Vijeća ministara BiH

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Formiranje Vijeća ministara BiH nije tema razgovora lidera šest vodećih bh. stranaka u italijanskom mjestu Cadenabbia i ne radi se o takvoj vrsti razgovora, izjavila je u nedjelju Feni Ivana Marić, predstavnica Fondacije Konrad Adenauer, koja je organizirala kolokvij pod nazivom "Da li je Ustav BiH kompatibilan s EU".

"Stranački lideri razgovaraju, ali ne o formiranju Vijeća ministara BiH, nego uopćeno o približavanju stavova. Ovdje nisu ni došli da formiraju Vijeće ministara BiH", kazala je Marić.

Sva šestorica lidera (Zlatko Lagumdžija - SDP, Sulejman Tihić - SDA, Milorad Dodik - SNSD, Mladen Bosić - SDS, Božo Ljubić - HDZ1990 i Dragan Čović - HDZBiH) su doputovala u Cadenabbiju i jutros su imali izlaganja u sklopu dva panela, u kojima su učestvovali i predstavnici Evropske unije.

Bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling u subotu navečer se obratio učesnicima na uvodnom izlaganju o ulozi parlamenta u reformskom procesu, čime je počeo ovaj skup.

Kolokvij u Cadenabbiji trajat će do 29. novembra, a prije njegovog početka očekivalo se da će ovaj događaj ujedno biti nova prilika za konačno postizanje dogovora o formiranju vlasti na državnom nivou, gotovo 14 mjeseci nakon održavanja općih izbora.

Organizatori su najavili da ova manifestacija ima za cilj da političkim dužnosnicima iz Bosne i Hercegovine "pruži mogućnost da pokušaju zajednički pronaći rješenja za probleme zemlje".

Osim lidera bh. stranaka, na kolokvij su pozvani i poslanici iz njemačkog Bundestaga, Evropskog parlamenta te vodeći predstavnici Evropske komisije.

Accademia Konrad Adenauer u mjestu Cadenabbia nalazi se u luksuznoj Villi La Collina, tradicionalnoj italijanskoj vili izgrađenoj 1895. godine, na jezeru Como. Vila je bila ljetnikovac prvog njemačkog saveznog kancelara nakon Drugog svjetskog rata Konrada Adenauera.