BiH
1

Istraživanje: Znanje i vještine srednjoškolaca na Balkanu ispod svjetskog prosjeka

Anadolija
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Rezultati PISA testiranja o postignućima srednjoškolaca u zemljama svijeta, sprovedenog 2012. godine, objavljeni su jučer i pokazali su da su od zemalja regije Balkana najbolji srednjoškolci u Hrvatskoj a najlošiji u Albaniji dok su srednjoškolci u svim zemljama regije ispod svjetskog prosjeka.

Naime, prema spomenutom istraživanju, od zemalja regije Hrvatska je sa 471 bod zauzela 40. mjesto u oblasti matematike, od ukupno 65 zemalja obuhvaćenim ovim istraživanjem, koje se koristi kao jedan od najrelevantnijih izvora u vezi sa ocjenjivanjem znanja i vještina srednjoškolaca u svijetu. Hrvatska je u oblasti čitanja osvojila 485 ponea, a iz prirodnih nauka 491.

Srbija se nalazi na 43. mjestu sa osvojenih 449 poena u oblasti matematike, kao i sa 446 i 445 poena u oblasti vještina čitanja i prirodnih nauka.

Ipak, od zemalja iz regije, najlošije rangirane prema PISA-inoj listi su Crna Gora i Albanija, dok Makedonija i Bosna i Hercegovina nisu obuhvaćene ovim istraživanjem.

Crna Gora se ove godine pozicionirala na 54. mjestu sa 410 bodova u oblasti matematike, dok je ova zemlja zabilježila 422 i 410 poena u oblasti čitanja odnosno prirodnih nauka.

Srednjoškolci Albanije ove godine su se našli na 57. mjestu PISA-ine liste osvojivši 394 poena u oblasti matematike, kao i po 394 i 397 poena u oblasti čitanja odnosno prirodnih nauka.

Međutim, sve zemlje iz regije su ispod prosjeka znanja i vještina srednjoškolaca u svijetu, koji je prošle godine, prema istraživanju PISA, iznosio 494 poena.

Testiranja učenika srednjih škola u zemljama svijeta organizuje se svake treće godine, a do sada su srednjoškolci iz zemalja Balkana manje više imali ispodprosječne rezultate.

Od zemalja iz šireg regiona Balkana, najbolje su rangirani srednjoškolci iz Slovenije koji se nalaze na visokom 21. mjestu, a slijede ih Slovačka na 35., Grčka 42., Turska 44., Rumunija 45. i Bugarska koja je rangirana na 47. poziciju.

Posmatrano na globalnom nivou, rezultati PISA testiranja o postignućima srednjoškolaca su pokazali da najveće znanje i vještine imaju srednjoškolci u Šangaju-Kini koji su na vrhu liste sa osvojenih 613 bodova. Slijede ih srednjoškolci iz Singapura, Hong Konga, Kineskih Taipeija, Koreje, Macaoa, Japana, Lihtenštajna, Švicarske, Holandije, Estonije i Finske.

Od dvadeset najbolje rangiranih zemalja PISA-ine liste njih deset su evropske, devet azijskih i Kanada.

S druge strane, najlošije rangirane zemlje na ovoj listi su Peru, Indonezija, Katar, Kolumbija, Jordan, Tunis, Argentina, Brazil, Albanija i Kostarika. Od dvadeset najlošije rangiranih zemalja PISA-ine liste čak njih osam su iz Južne Amerike i sedam iz Azije.

Također, od ostalih zemalja svijeta, Njemačka je pozicionirana na 16. mjestu liste najboljih srednjoškolaca, Francuska na 25., Velika Britanija na 26., Rusija na 34., i Sjedinjene Američke Države (SAD) na 36. poziciji.

Prema tome, rezultati navedenog istraživanja su pokazali da su znanja i vještine srednjoškolaca u Kini mnogo napredniji nego kod njihovih vršnjaka u zemljama svijeta kao što su Njemačka, Rusija i SAD.

Međunarodni program procjene učeničkih postignuća poznatiji kao PISA (Program for International Student Asesment) utvrđuje u kojoj mjeri su učenici koji završavaju period općeg obrazovanja, uzrasta od 15 godina, usvojili znanja i vještine neophodne za nastavak školovanja da bi bili uspješni u profesionalnom i ličnom životu.

Od učenika se ne očekuje samo da mogu da reprodukuju stečena znanja, već i da ih primjene u različitim, relevantnim vanškolskim situacijama i aktivnostima. Postignuće učenika se procjenjuje u oblasti čitalačke, matematičke i prirodno-naučne pismenosti. Realizuje se u organizaciji OECD-a od 1997. godine.