Svijet
507

Amerikanci gluplji od prosječnog čovjeka, Japanci najinteligentniji

Klix.ba
Nakon što je potvrđeno da su američka djeca gluplja u odnosu na svoje vršnjake iz ostalih zemalja svijeta, slične rezultate imali su i odrasli Amerikanci.

Istraživanje se baziralo na nekoliko testova uključujući matematiku, čitanje i rješavanje problema koristeći tehnologiju.

Odrasle osobe u Japanu, Kanadi, Australiji, Finskoj i nekoliko ostalih zemalja postigli su bolje rezultate kroz navedene testove od građana Sjedinjenih Američkih Država, piše Associated Press.

U čitanju i matematici, na primjer, osobe čiji su roditelji završili fakultete imali su bolje rezultate od onih čiji roditelji nisu uspjeli završiti srednju školu.

U istraživanju pod nazivom "Program za međunarodnu procjenu kompetencija za odrasle" učestvovalo je 166.000 osoba dobi od 16 do 65 godine u više od 20 zemalja svijeta.

Testiranje je provodila organzacija za ekonomsku saradnju i razvoj, a najslabije rezultate u Evropi su zabilježili u Španiji i Italiji koje se teško pogodila recesija te su bili primorani na smanjenje ulaganja novca u obrazovanje. S druge strane, najbolji rezultati zabilježeni su u Finskoj, Danskoj i Holandiji.

Japanci i Holanđani su bez problema zabilježili mnogo bolje rezultate od svojih vršnjaka iz Španije ili Italije.

Amerikanci su zajedno sa Englezima, Estoncima, Ircima i Poljacima zabilježili najslabiji rezultat kada je u pitanju rješavanje problema u tehnološkom okruženju. U ovom dijelu najbolji su bili Japanci, Finci, Australci, Šveđani i Norvežani.

Japan, Finska, Kadana, Holandija, Australija, Švedska, Belgija, Češka, Slovačka i Koreja zabilježili su mnogo bolje rezultate od SAD-a u sva tri polja.

Prosjek pismenosti varirao je od 250 bodova u Italiji do 296 u Japanu. Ovaj prosjek u SAD-u iznosi 270.

Prosječan rezultat u matematici varirao je od 246 u Španiji do 288 u Japanu. Amerikanci su u ovom segmentu osvojili 253 boda.

Najbolji rezultat u rješavanju problema u tehnološkom okruženju zabilježili su ponovo Japanci sa 294 boda. Amerikanci su u ovom dijelu imali 277 bodova.