Rad SIPA-e i tužilaštva
75

Istražitelji u Tuzli provjeravaju nabavku zaštitne opreme tokom pandemije vrijedne 364.000 KM

A. K.
Inspektor SIPA-e (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Inspektor SIPA-e (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Civilna zaštita TK u martu 2020. godine nabavila je zaštitnu medicinsku opremu vrijednosti 364 hiljade KM. Zbog sumnje u nepravilnosti prilikom javnih nabavki, predmet je formiralo Kantonalno tužilaštvo u Tuzli, a u istragu je uključena i SIPA.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je od početka pandemije do danas formiralo tri predmeta koji se odnose na javne nabavke. Jedan od njih je vezan za nabavku određene količine zaštitnih odjela, koje je nabavila Uprava civilne zaštite Tuzlanskog kantona, u martu prošle godine.

Za Klix.ba je iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli potvrđeno da su provjere i istražnje radnje pri kraju te da će u skorije vrijeme biti donesena tužilačka odluka.

"U predmetu se obavljaju provjere da li je prilikom ovih nabavki bilo određenih nezakonitosti, a uključena je i SIPA. Iz Uprave civilne zaštite TK je izuzeta kompletna materijalna dokumentacija u vezi s ovim nabavkama, saslušan je veći broj osoba te su poduzete i druge potrebne provjere i istražne radnje", kazao je za Klix.ba Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK.

Kako saznajemo, tuzlansko tužilaštvo provjerava šest ugovora koje je Kantonalna uprava civilne zaštite potpisala u martu prošle godine sa dobavljačima iz Sarajeva, Gračanice, Živinica, Tuzle i Mostara. No, iz civilne zaštite navode da su sve radili po zakonu i u skladu sa vanrednom situacijom.

"Ovdje niko sam nije mogao odlučivati i nema mjesta manipulacijama i pokušaja pronalaženja nekog krivičnog djela. Ponude svih dobavljača prošle su kroz provjere, krajnju saglasnost su dali Komisija za javne nabavke koja djeluje izvan Uprave civilne zaštite i Vlada TK, kazao je za Klix.ba direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zoran Jovanović.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zoran Jovanović (Foto: A. K./Klix.ba)
Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zoran Jovanović (Foto: A. K./Klix.ba)

Uprava civilne zaštite TK ugovore je potpisala sa kompanijama Z-H-Zola iz Živinica, Grandex iz Tuzle, Medical iz Mostara, Time Code iz Sarajeva te Tuzlafarm iz Tuzle.

Jovanović navodi da je u martu i aprilu prošle godine bilo skoro pa nemoguće nabaviti zaštitnu opremu koju koriste zdravstveni radnici prilikom susreta sa osobama inficiranim koronavirusom, a spuštanje cijena prilikom kupovine predstavljalo je nemoguću misiju.

"Sa zakonom o ponudi i potražnji država je trebala reagovati jer prilikom kupovine zaštitne opreme cijene su samo rasle, bez mogućnosti da se one spuste. Ako ste bili sretni i pronašli ste opremu te je kupovali jer su bolnice vapile za time. Bitno je reći da na početku pandemije vlast i zdravstvene ustanove nisu imali ništa, a zalihe medicinske opreme su bile na nuli", naglasio je Jovanović.

Formirana još dva predmeta u Tužilaštvu TK

Od početka pandemije koronavirusa do danas, na osnovu analize i izvještaja Agencije za javne nabavke BiH, Tužilaštvo Tuzlanskog kantona formiralo je još dva predmeta koji se odnose na izgradnju privremenog izolatorija u Domu zdravlja u Srebreniku i određivanju prostora za karantin u Tuzli u dva hotela i jednom paviljonu Studentskog doma.

Nakon obavljenih provjera u predmetu vezanom za izgradnju privremenog izolatorija u Srebreniku donesena je naredba da se neće provoditi istraga protiv gradonačelnika i ujedno komandanta Štaba civilne zaštite Nihada Omerovića.

Isto je učinjeno i u slučaju karantinskih prostora gdje nije bilo istrage protiv neke službene ili odgovorne osobe u Kantonalnoj upravi civilne zaštite, jer nisu utvrđeni osnovi sumnje da je počinjeno neko krivično djelo.