Dom zdravlja Kantona Sarajevo
0

Istražitelji potvrdili zloupotrebu položaja Slobodana Trninića

Sarajevo-x.com
Slobodan Trninić
Slobodan Trninić
Afera oko korupcije prilikom zapošljavanja u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo uskoro bi mogla dobiti sudski epilog. Kako je za Sarajevo-x.com rekla Jasmina Omičević, portparol Tužilaštva KS, nakon anonimne prijave koja je podnesena zbog nelegalnosti pri zapošljavanju, Tužilaštvo je zatražilo od FUP-a da istraži slučaj, a danas im je dostavljen i izvještaj.

Izvještaj FUP-a o počinjenom krivičnom djelu dostavljen je protiv S. T., K. K. E. N. E, R. V. i S. T. iz Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela zloupotrebe službenog položaja i ovlasti. Nezvanično saznajemo da je prvooptuženi Slobodan Trninić, bivši direktor JU Dom zdravlja KS.

Postoji osnova sumnje da je prvoprijavljeni počinio krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlasti i povreda ravnopravnosti u zapošljavanju. Ostale osobe se terete za zloupotrebu "službenog položaja ili ovlasti, te krivično djelo pomaganje u vezi s krivičnim djelom povreda ravnopravnosti u zapošljavanju'', stoji u izvještaju FUP-a.

Mnogima uskraćeno pravo na fer zapošljavanje

Istražitelji su utvrdili osnov sumnje da je prvoprijavljeni, u periodu 2007-2010. godina, iskorištavajući službeni položaj u JU 'Dom zdravlja Kantona Sarajevo', kao ovlašteno lice zloupotrijebio položaj, jer je suprotno Pravilniku zaposlio veći broj radnika od broja koji Zavod zdravstvenog osiguranja KS priznaje i finansira, te je dio sredstava doznačenih od Zavoda, na ime ''materijalnih troškova'' preusmjerio na isplatu plaća, doprinosa i ostalih naknada.

Time je oštetio osiguranike Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i JU 'Dom zdravlja Kantona Sarajevo' za ukupni novčani iznos od oko 16 miliona 387 hiljada KM.

To je za posljedicu imalo nepružanje adekvatne i kvalitetne usluge zdravstvene zaštite osiguranicima Zavoda usljed nedostatka medicinskog materijala, te stvaranje dugova prema dobavljačima. Također, suprotno odredbama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u KS, prvoprijavljeni je uskratio i ograničio pod jednakim uvjetima pravo na slobodno zapošljavanje nezaposlenima koji se vode na evidencijama Službe za zapošljavanje KS, na način da je u JU Dom zdravlja KS zaposlio 587 osoba, praveći pri tome diskriminaciju među nezaposlenima odgovarajućeg stručnog profila i stepena školske spreme.

Radili na štetu pacijenata

Za drugoprijavljenog do četvrtoprijavljene utvrđen je osnov sumnje da su, iskorištavajući službeni položaj, kao ovlaštena lica i potpisnici, zloupotrijebili povjereni im položaj, potpisujući specifikacije za obračun plaća i radnika, kao i virmanske naloge, čime su dio sredstava doznačenih od Zavoda, na ime ''materijalnih troškova'', kao i prihode Ustanove izvan obaveznog zdravstvenog osiguranja, preusmjerili u isplate plata i doprinosa, za radnike koje Zavod nikada nije priznao, niti je za njih osigurao finansijska sredstva. To je za posljedicu imalo nepružanje adekvatne i kvalitetne usluge zdravstvene zaštite osiguranicima Zavoda usljed nedostatka medicinskog materijala, te stvaranje dugova prema dobavljačima.

Petoprijavljeni je, obavljajući odgovornu dužnost, tokom 2010. godine izvršio radnju pomaganja prvoprijavljenom, tako što je suprotno odredbama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u KS uskratio i ograničio pravo na slobodno zapošljavanje nezaposlenima koji se vode na evidencijama Službe za zapošljavanje KS, vršeći selektivni odabir lica u dogovoru s prvoprijavljenim, navode u FUP-u.