Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu
0

FUP prijavio pet lica zbog zloupotrebe položaja

SRNA
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu
Službenici Federalne uprave policije podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu izvještaj protiv pet lica osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja i povredu ravnopravnosti pri zapošljavanju.

Izvještaj je podnesen protiv lica čiji su inicijali S.T, K.K, E.N.E, R.V. i S.T. iz Sarajeva, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Istražoci su utvrdili da postoji sumnja da je S.T. od 2007. do 2010. godine kao ovlašteno lice u Domu zdravlja Kantona Sarajevo zloupotrijebio položaj, jer je suprotno Pravilniku zaposlio više radnika od broja koje Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona priznaje i finansira, te je dio sredstava doznačenih od Zavoda na ime materijalnih troškova preusmjerio na isplatu plata, doprinosa i ostalih naknada. 

Na taj način, osumnjičeni je oštetio osiguranike Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona i Dom zdravlja za ukupno 16.387.000 KM, što je za posljedicu imalo nepružanje adekvatne i kvalitetne usluge zdravstvene zaštite osiguranicima Zavoda usljed nedostatka medicinskog materijala, te stvaranje dugova prema dobavljačima. 

Suprotno odredbama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, S.T. je uskratio i ograničio pravo na slobodno zapošljavanje pod jednakim uslovima nezaposlenima koji se vode na evidencijama Službe za zapošljavanje Kantona, tako što je u Dom zdravlja Kantona Sarajevo zaposlio 587 lica, praveći pri tome diskriminaciju među nezaposlenima odgovarajućeg stručnog profila i stepena školske spreme.

Za lica K.K, E.N.E. i R.V sumnja se da su kao ovlaštena lica i potpisnici zloupotrijebili povjereni položaj, potpisujući specifikacije za obračun plata i radnika, kao i virmanske naloge, čime su dio sredstava doznačenih od Zavoda, na ime materijalnih troškova, kao i prihode ustanove van obaveznog zdravstvenog osiguranja, preusmjerili u isplate plata i doprinosa za radnike koje Zavod nikada nije priznao, niti je za njih osigurao finansijska sredstva. 

Lice S.T. je, obavljajući odgovornu dužnost, tokom 2010. godine pomogao prvoprijavljenom S.T., tako što je suprotno odredbama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih u Kantonu uskratio i ograničio pravo na slobodno zapošljavanje nezaposlenima koji se vode na evidencijama Službe za zapošljavanje Kantona, vršeći selektivni odabir lica u dogovoru s prvoprijavljenim.