Tragom ubistava
9

Istražili smo motive: Zašto su žene brutalnije ubice od muškaraca

Piše: M. N.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Žene se smatraju nježnijim spolom, ali kada su upletene u krivična djela, tada se pokazuje da su one dosta surovije i spretnije u kreiranju plana za izvršenje zločina od muškaraca. Razlozi su najčešće da bi se spasile zlostavljanja ili zbog psihičkog poremećaja. Kod muškaraca je drugačije.

Tokom posljednjih godina došlo je do niza ubistava u kojima su žene ubijale svoje muževe, najčešće nožem. Svoju odluku pravdale su time da su godinama fizički i psihički zlostavljane, a rijetko su priznavale zločine "na prvu".

Nož direktno u srce

U januaru ove godine Travničane je uznemirila vijest da je vlasnik ugostiteljskog objekta pronađen mrtav u lokvi krvi. Ubila ga je konobarica Sanja Đonlić koja ga je nakon kratke svađe usmrtila nožem. Policiji je kazala da je bila s njim u emotivnoj vezi, da je nasrnuo na nju i da se branila, ali je hladno otišla i nikome nije prijavila šta je uradila. Tijelo je ujutro pronašla kćerka.

Prošle godine u Sarajevu Merzija Delalić ubila je svog supruga kuhinjskim nožem. Svemu je prethodila svađa i naguravanje, a Delalić je tvrdila kako je suprug pijan zateturao prema njoj dok je držala nož u ruci. Tužilaštvo tvrdi suprotno. Nož je završio u srcu i on je umro na mjestu.

U Srbiji i Hrvatskoj uhapšeno je i osuđeno više žena zbog ubistva muževa također nožem. Hrvatica Ksenija Topolovčan osuđena je na 10 godina zatvora jer je ubila muža nožem na spavanju, a bila je pod utjecajem alkohola. Navodno ju je prije toga muž Mirko istukao. Ista je priča i sa Srbijankom Viktorijom Rumenović koja je nakon svađe u pijanom stanju ubila supruga u Novoj Pazovi.

Sanja Đonlić usmrtila je nožem vlasnika kafića u kojem je radila
Sanja Đonlić usmrtila je nožem vlasnika kafića u kojem je radila

Sedamdesetdvogodišnja Radojka Josić iz sela Malešići kod Zvornika osuđena je u bijeljinskom Okružnom sudu na tri godine i šest mjeseci zatvora 2017. godine jer je cjepanicom ubila supruga Nikolu (70). Udarila ga je više puta po glavi zbog čega mu je pukla lobanja, a on umro. Pokušala je obmanuti policiju kazavši da ga je usmrtio bik. Kasnije je kazala kako je on nasrnuo na nju i da se branila.

Iste godine Zagrepčanka Kristina Jovković osuđena je u Okružnom sudu u Banjoj Luci na 14 godina zatvora zbog ubistva momka banjalučkog fotografa Aleksandra Mujčinovića Akija. Ubola ga je 11 puta, a njegovo tijelo prenijela u drugu sobu, zamotala i zaključala prostoriju. Policiju je obavijestila nakon dva dana.

Hanifa Avdić iz Maglaja usmrtila je supruga golim rukama jer ju je ranije dugo zlostavljao. Nakon što je ponovo pijan nasrnuo na nju jednu večer, ona se uspjela odbraniti. Gurnula ga je i kada je pao na pod snažno ga je uhvatila za vrat i udarala njegovom glavom od zid. Sama je pozvala policiju. Zločin se dogodio 2015. godine.

Brutalna ubistva u stanju privremene neuračnljivosti

Milka Katanović iz Zvornika je ubila svog muža, odsjekla mu ruke i noge i bacila ih u kontejner, a truplo zakopala nedaleko od porodične kuće. Policiji je prijavila da je nestao. U 2017. godini osuđena je na sedam i po godina zatvora. Utvrđeno je da je u trenutku ubistva bila u stanju privremene poremećenosti.

Kuća u kojoj je 72-godišnja Radojka Josić usmrtila supruga (Foto: Klix.ba)
Kuća u kojoj je 72-godišnja Radojka Josić usmrtila supruga (Foto: Klix.ba)

U 2009. godini Zenicom je odjeknula strašna vijest da je Poljakinja Monika Naumowicz-Bureković ubila svog muža Fuada i bacila ga u septičku jamu. Komšijama je govorila da služi zatvorsku kaznu u Njemačkoj.

Muškarci napadaju jer "ne mogu slušati", žene jer su ugrožene

Psihoterapeutkinjia Vahida Djedović kazala je kako se motivi fizičkih napada i ubistva kod žena i muškaraca razlikuju.

"Kada je riječ o zlostavljanju, muškarci to rade fizički. Teško podnose 'zvocanje', jer žene nerijetko uporno i konstantno prigovaraju svojim muževima, a oni bi radije da ih se ošamari, nego da to slušaju. Budući da to ne mogu izdržati, jer je njihov mozak takav, dolaze u situaciju da se 'brane', a s obzirom na to da ne znaju upotrijebiti nijedno drugo oružje, onda to rade silom. Ima tu i puno alokoholizma i drugih stvari, ali sve je to posljedica. Treba naći uzrok i otkloniti ga, jer ne postoji nikakvo opravdanje za nasilje. S druge strane, žene ne mogu izdržati teret da ih muškarac zlostavlja i onda se odlučuju na čin ubistva", kazala je Djedović.

Na čelu kriminalnih organizacija

Žene su poznate i kao "mozak" kriminalnih operacija, odnosno kao osobe koje stoje iza narkokartela, razbojničkih grupa i slično. Iako se na vrhu obično nalazi muškarac, uz njega su obično žene koje ih savjetuju i kreiraju planove. Krajem prošle godine najviše interesovanja izazvala je Srbijanka Olivera Ćirković koja je bila šefica ozloglašene krminalne grupe Pink Panter poznate po velikim pljačkama, a priča se da je "zaradila" 500 miliona dolara. Zbog ovoga je provela 12,5 godina u zatvoru.

U organizovane grupe koje se bave različitim vrstama kriminala, od droge do pranja novca, nerijetko su uključena oba bračna partnera pa čak i njihove majke, što se do sada vidjelo u nekoliko akcija provedenih širom BiH. Djedović ističe da je razlog taj što žene, za razliku od muškaraca, mogu raditi nekoliko stvari istovremeno i to vrlo uspješno.

"Muškarci to ne mogu. Oni su fokusirani samo na jednu stvar. Mi možemo piti kafu, razgovarati i tipkati na mobitel, a da nas ništa od toga ne ometa. Kod žena koje se prihvate takvih uloga, u kojima je još uključeno i nasilje, uzrok je najčešće poremećaj ličnosti i tada su puno opasnije od muškaraca", zaključila je.