BiH
22

Istraga protiv ministrice: Pendeš pogodovala firmi "BTG" iz Tomislavgrada

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je istragu protiv ministrice odbrane BiH Marine Pendeš zbog sumnji da je za vrijeme obnašanja funkcije zamjenice ministra Pendeš pogodovala firmama BTG d.o.o. Tomislavgrad.

Pendeš je navodno pogodovala određenim kompanijama prilikom javnih nabavki za Oružane snage BiH, čime je budžet BiH oštećen za više stotina hiljada KM.

Sporne su narudžbe Ministarstva odbrane BiH od 19. maja 2009. godine, od firme "BTG" iz Tomislavgrada, o prijemu mlaznog goriva u kasarnu Rajlovac, odnosno o kvaliteti isporučenog mlaznog goriva.

Saznajemo da je nekvalitetno mlazno gorive poslije narudžbe upotrijebljeno za druge namjene u odnosu na one za koje je nabavljeno.

"BTG" je također 1. augusta 2008. godine Ministarstvu odbrane BiH dostavio kalkulacije cijena goriva za koje je naveo da su promijenjene zbog promjena na svjetskom tržištu što nije potkrijepljeno dokumentima.

Također nije poznato ko je u Ministarstvu odbrane BiH bio zadužen za dalje postupanje u vezi sa zahtjevom "BTG-a" za povećanjem cijena pogonskog goriva, te na koji način je zahtjev primljen u Ministarstvo odbrane BiH s obzirom na to da istražnim organima u BiH nije dostavljen zahtjev "BTG-a" sa prijemnim pečatom Ministarstva odbrane BiH.

Ostaje nepoznato i da li je i na koji način odobreno povećanje jedinične cijene pogonskog goriva firmi "BTG".

U slučaju firme "Proming" nejasno je ko je bio zaduženi službenik za realizaciju ugovora o nabavci lož ulja, te na osnovu čega je "Proming" tražio povećanje cijena na osnovu ovog ugovora, te kako je Ministarstvo odbrane BiH odgovorilo na ovaj zahtjev.

Kako nezvanično saznaje Klix.ba, protiv ministrice Pendeš vodi se i istraga u vezi s angažovanjem Ive Mire Jovića na poziciji savjetnika. Navodno, Jović iako nije dolazio na posao redovno je primao savjetničku platu.