Zbog nereda na stadionu Tušanj
0

Istraga protiv četiri navijača iz Tuzle

Sarajevo-x.com
Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je donio naredbu o provođenju istrage protiv S.D ( rođen 1990. godine iz Tuzle), E.H ( rođen 1980. godine iz Tuzle), E.M ( rođen 1983. godine iz Tuzle) i E.K ( rođen 1988. godine iz Tuzle) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo nasilničko ponašanje u sticaju sa krivičnim djelom napad na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti.

Postoje osnovi sumnje da su pomenuti u subotu, 12.03.2011. godine, oko 15 sati na stadionu "Tušanj" u Tuzli, iako je ulaz na istočnu tribinu stadiona koja je u izgradnji, bio zabranjen radi bezbjednosti građana, pokušali ući na istu te tom prilikom na ovlaštena službena lica MUP-a TK, koji su radili na obezbjeđivanju nogometne utakmice Sloboda-Sarajevo, uz upućivanje verbalnih prijetnji, počeli bacati kamenice, cigle, flaše i druge predmete, a u namjeri da ih povrijede.

Tom prilikom je više policajaca zadobilo povrede, pričinjena je materijalna šteta na nekoliko vozila i na lokalnim zgradama oko stadiona i stanovima u istim, a na dva policajca, koji su u namjeri da se privremeno sklone od predmeta koji su na njih bacani ušli u jednu od zgrada, je bačena dimna bomba.

Policija je lišila slobode S.D i E.K nad kojima je izvršena kriminalistička obrada te su predati u nadležnost Tužilaštva gdje su ispitani.

E.H i E.M su se udaljili sa mjesta događaja i kriju se od policije, te se poduzimaju intenzivne operativne radnje u cilju lišavanja slobode osumnjičenih.

Postupajući tužilac je Općinskom sudu Tuzla stavio prijedlog za određivanje pritvora za sva četiri osumnjičena lica.

Istraga je u toku, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.