Zbog nereda na stadionu Tušanj
0

Jednomjesečni pritvor Elvinu Husanoviću i Elviru Malkiću

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Elvinu Husanoviću i Elviru Malkiću iz Tuzle određen je jednomjesečni pritvor zbog nasilničkog ponašanja prije utakmice između FK Slobode i FK Sarajevo u subotu 12. marta 2011. godine.

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Elvina Husanovića i Elvira Malkića iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo nasilničko ponašanje u sticaju sa krivičnim djelom napad na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti tokom navijačkih nereda prije utakmice FK Sloboda i FK Sarajevo, navodi se u saopćenju Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Husanović i Malkić su se nakon nereda oko stadiona krili od policije, ali su jučer lišeni slobode i predati u nadležnost Tužilaštva.

Obje osobe su od ranije više puta osuđivane zbog krivičnih djela protiv javnog reda i pravnog prometa, kao i zbog krivičnih djela protiv života i tijela.

Sud nije odredio pritvor za S.G i E.K protiv kojih Tužilaštvo također provodi istragu za ista krivična djela.

Postoji osnovana sumnja da su pomenuti u subotu 12. marta 2011. godine oko 15.00 sati na stadionu "Tušanj" u Tuzli, iako je ulaz na istočnu tribinu stadiona, koja je u izgradnji, bio zabranjen radi bezbjednosti građana pokušali ući te tom prilikom na ovlaštene službene osobe MUP-a TK, koji su radili na obezbjeđivanju nogometne utakmice, uz upućivanje verbalnih prijetnji, počeli bacati kamenice, cigle, flaše i druge predmete u namjeri da ih povrijede.

Tom prilikom je više policajaca zadobilo povrede, pričinjena je materijalna šteta na nekoliko vozila i na lokalnim zgradama oko stadiona i stanovima, a na dva policajca, koji su u namjeri da se privremeno sklone od predmeta koji su na njih bacani ušli u jednu od zgrada, je bačena dimna bomba.

Istraga je u toku.