{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pogledajte optužnicu i presudu protiv Gavrila Principa

27.6.2014. u 08:04
37
249
Pogledajte optužnicu i presudu protiv Gavrila Principa
37
U Arhivu Bosne i Hercegovine o Sarajevskom atentatu je sačuvana obimna arhivska građa i literatura, te veliki broj studijskih radova, memoara, rasprava, članaka, bilješki, osvrta i drugih napisa u kojima se djelimično ili u cjelini razmatraju pitanja u vezi s atentatom i Prvim svjetskim ratom.
"Sačuvana arhivska građa u Arhivu BiH pruža relativno solidnu osnovu za dalje utvrđivanje činjenica koje su u vezi sa atentatom, djelovanjem Mlade Bosne i početkom Prvog svjetskog rata", rekla je za Klix.ba arhivista Sandra Biletić.

Dodala je da su iz perioda austrougarske uprave u BiH (1878. - 1918.) sačuvani najvrijedniji arhivski fondovi.

"Sačuvani su fondovi vrhovnih organa vlasti: Zajedničko ministarstvo finansija, Kabinetska pisma, Zemaljska vlada za BiH, Sabor BiH, Okružna oblast Sarajevo, Zbirka otkupa i poklona, Zbirka dokumenata iz austrougarskog razdoblja", navela je Biletić.

Ovi fondovi čine najznačajnije arhivske fondove uopće kad je riječ o austrougarskom periodu, a neki od njih 26 su najviše korišteni u istraživanju o Sarajevskom atentatu i Prvom svjetskom ratu.

O atentatu je sačuvana: optužnica i presuda Gavrilu Principu i drugima, proces suđenja atentatorima, glavna situacija u trenutku prvog i drugog atentata na Ferdinanda i Sofiju, zbirka članaka iz domaćih i stranih novina i časopisa iz perioda 1918. -1941. godina o novijoj historijskoj prošlosti BiH, a posebno o Sarajevskom atentatu, Mladu Bosnu, odgovornosti za Prvi svjetski rat, Aneksiju BiH 1908. godine, historijska zbivanja prije okupacije (1878.).

Također, tu su i dokumenti vezani za organizaciju "Crna ruka", Bosanski sabor 1910.-1914., ispisi iz stranih arhiva o Sarajevskom atentatu, razni dnevnici iz zatvora u Aradu i Zenici, izvještaji o toku istrage Sarajevskog atentata, stenografske bilješke sa suđenja Gavrilu Principu i drugih učesnika u atentatu, zapisnici sa saslušanja učesnika, razni ratni proglasi stanovništvu u Bosni i Hercegovini…

Na sreću, u požaru u kojem je zapaljen jedan od najvećih depoa Arhiva, nije izgorjela građa o Gavrilu Principu, Franzu Ferdinandu i samom Sarajevskom atentatu.

U Zbirci otkupa i poklona, koja je jednim dijelom stradala tokom požara 7. februara ove godine, od 74 arhivske kutije, uništeno je 30 kutija u kojima se nalazila građa iz doba osmanske i austrougarske uprave. U ovoj Zbirci su sačuvane određene cjeline i pojedinačni dokumenti u vezi sa Sarajevskim atentatom i Prvim svjetskim ratom. Građa o atentatu, Mladoj Bosni i Prvom svjetskom ratu ostala je dobro sačuvana i dostupna istraživačima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: