{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


100 godina od Sarajevskog atentata: Događaj koji je zapalio fitilj Velikog rata kroz fotografije

28.6.2014. u 08:01
145
155
100 godina od Sarajevskog atentata: Događaj koji je zapalio fitilj Velikog rata kroz fotografije
145
U Arhivu Bosne i Hercegovine u Sarajevu je sačuvana bogata arhivska građa iz perioda Prvog svjetskog rata. Ono što posjetitelji Arhiva i istraživači najviše traže je album sa originalnim fotografijama austrijskog nadvojvode Franza Ferdinanda i njegove supruge Sofije.
U fotoalbumu se nalaze fotografije od 28. juna 1914. godine kada je na prestolonasljednika Ferdinanda i njegovu suprugu izvršen atentat.

Dana 28. juna 1914. godine u Sarajevu se održavala vojna vježba, koju je Franz Ferdinand želio da posjeti. Iako mu je dato na znanje da u Sarajevu može doći do pobune, on je sa svojom suprugom ipak posjetio Bosnu i Hercegovinu. Prilikom obilaska Sarajeva na njega je Nedeljko Čabrinović izveo neuspješan atentat bombom.

Prestolonasljednik je odlučio nastaviti vožnju u otvorenom automobilu po gradu, da bi ga samo 20 minuta kasnije iz pištolja ubio Gavrilo Princip, član tajne organizacije "Mlada Bosna". Tom prilikom je ubijena i Ferdinandova supruga Sofija, a bosanski namjesnik general Potiorek je ranjen.

U albumu je i porodična fotografija, te portreti prestolonasljednika Ferdinanda i njegove supruge. Na jednoj od fotografija su i bombe, pištolj i meci pronađeni kod atentatora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: